FacebookTwitterLinkedIn

1.         Presiunile la nivelul prețurilor asigură supraviețuirea featurephone-urilor

Chiar dacă în 2013 featurephone-urile vor fi în continuare în umbra smartphone-urilor, avantajul preţului va asigura supraviețuirea acestora pentru moment.

2.         Concentrarea NFC pe schimbul și distribuirea de informații

Până în prezent, tehnologia Near Field Communication (NFC) a fost sinonimă cu plățile mobile. Cu toate acestea, în 2013, WDS se așteaptă ca NFC să se concentreze din nou pe schimbul și pe distribuirea de informații. 

3.         Provocarea lansată de operatorii de telefonie mobilă pentru telefonia fixă, prin intermediul tehnologiei 4G

Tehnologia 4G își propune viteze (de transmitere a datelor) de 5 ori mai mari decât în 3G. Ca atare, în 2013, WDS se așteaptă ca tehnologia 4G să devină o alternativă viabilă și chiar preferată la liniile broadband fixe.

4.         Viralizarea sistemului de operare Android

În 2013, WDS se așteaptă ca sistemul de operare Android să devină mai popular, iar utilizarea sa să se extindă la o gamă largă de dispozitive electronice ”inteligente”, precum smart TV-uri și sisteme de navigare prin satelit.

5.         Începutul sfârşitului pentru războiul patentelor

Se pare că Apple nu va continua războiul juridic împotriva sistemului de operare Android al Google. La rândul său, Samsung a sugerat că va avea o abordare mai puţin dură în viitor, anunţând: “Credem cu tărie că este mai bine atunci când companiile concurează cinstit pe piaţă, decât atunci când se înfruntă în instanţă”. WDS se aşteaptă ca 2013 să fie anul în care rivalităţile încrâncenate privind patentele în domeniul smartphone-urilor să se tempereze.

6.         Persistenţa litigiilor privind patentele va fi în avantajul Windows Phone OS

Pentru producătorii de echipamente originale (OEMs) interesaţi de Android, nevoia de diversificare şi de a introduce un al doilea sistem de operare în gama lor de produse pare o abordare prudentă, pentru a evita litigiile. Microsoft oferă protecţie a patentelor pentru cei care dețin licența Windows Phone, iar aceasta i-ar putea garanta poziţia de al treilea mare sistem de operare wireless în 2013.

7.         Aplicaţiile HTML5 pentru web evoluează

Deoarece tabletele continuă să fie categoria care înregistrează cele mai mari creşteri pe piaţă, vom asista la o adoptare accelerată a aplicaţiilor HTML5 pentru web, care devin o investiţie de dezvoltare mai sigură.

8.         Kindle Phone intră pe piaţă

Datorită unei abundenţe de conţinut media, 2013 ar putea fi anul în care Amazon să pătrundă şi pe piaţa smartphone-urilor, cu un produs care să completeze oferta popularei sale tablete Kindle. Eforturile Amazon în privinţa tabletelor par să fie în beneficiul lansării unui telefon mobil.

9.         BlackBerry revine în forţă

În 2013, WDS se aşteaptă ca RIM [Research in Motion, producătorul BlackBerry] să îşi sporească livrările de echipamente. În trimestrul al treilea din 2012, cota de piaţă globală a RIM pentru smartphone-uri a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv, pentru a ajunge la doar 4%. Cu toate acestea, WDS se aşteaptă ca 2013 să fie mai bun pentru RIM, odată cu lansarea mult-aşteptatului său sistem de operare BB10.

10.       Ameninţările privind securitatea plasează furnizorii de soluţii software în atenţia pieţei wireless

Într-o eră post-PC, a platormelor informatice multiple, smartphone-urile devin o ţintă din ce în ce mai comună a criminalităţii informatice. WDS nu se aşteaptă ca ameninţările de securitate pentru dispozitivele mobile să fie masive în 2012, dar problema va fi suficient de persistentă, pentru ca furnizorii de soluţii software de securitate să ocupe un loc pe piaţa post-PC.