FacebookTwitterLinkedIn

Puține lucruri despre 2020 au fost previzibile. Pandemia ne-a afectat pe toți, Zoom și-a făcut loc în viața noastră de zi cu zi, am stat acasă mai mult ca niciodată, iar cumpărăturile online au devenit pur și simplu… cumpărături.

Retailerii online au fost pe val, înregistrând câștiguri record, vânzările de laptopuri și console video au crescut, iar criptomoneda a doborât record după record. 

Iată care sunt tehnologiile de urmărit în 2021, potrivit unei analize realizate de echipa de jurnaliști de la The Telegraph. 

1. Distracții virtuale

Într-o lume în care trebuie să menținem distanța socială, distracțiile virtuale câștigă tot mai mult teren. Facebook a pariat puternic pe realitatea virtuală „socială” fără scop, în timp ce conferințele, muzeele și petrecerile s-au adaptat la spațiul cibernetic.

2. Terapii robotizate

Pandemia ne-a făcut pe toți să ducem dorul interacțiunii sociale, iar Zoom și apelurile video nu au făcut altceva decât să ne obișnuiască să avem companie… digitală.

În 2020, laboratorul de inteligență artificială OpenAI a lansat un model de limbaj care imită conversația umană mai bine decât orice alt program. Dezvoltatorii acestor roboți spun că a vorbi cu un „AI“ este asemănător cu scrierea într-un jurnal, folosirea unui spațiu fără prejudecăți, cu efecte terapeutice.

3. ID-uri digitale pe scară largă

Într-o lume în care mașinile fără șofer și dronele de livrare sunt la un pas distanță, modul în care dovedim cine suntem rămâne remarcabil de ciudat.

Identitățile digitale nu au reușit să pătrundă prea mult în viețile noastre, dar în 2021 acest lucru este pe cale să se schimbe datorită, parțial, vaccinurilor. Aceste verificări ar putea tenta părți din populație să folosească biometria pentru a-și dovedi identitatea. Iar asta ar putea însemna, pe termen lung, sfârșitul pașapoartelor și permiselor de conducere pe hârtie.

4. Imprimarea 3D a propriei case

Ideea caselor imprimate 3D a atras multă atenție în acest an. Consilierii și oficialii guvernamentali devin din ce în ce mai interesați de tehnologia care urmărește planurile digitale și pompează straturi de beton și mortar pentru a construi o casă.

Prețurile mai mari ale locuințelor duc la înființarea de start-up-uri de imprimare 3D în Marea Britanie. E adevărat, această idee poate părea a fi la ani distanță, dar dacă 2020 a dovedit ceva este că în doar câteva luni se pot implementa schimbări uriașe în modul în care trăim.

5. Smartphone-uri rulabile

Numărul de persoane care fac upgrade la cel mai nou model de telefon de pe piață este în continuă scădere. De aceea, producătorii experimentează noi modele radicale în speranța că vor avea succes. Companii precum LG și Oppo au dezvoltat ecrane rulabile care se pot desfășura pentru a afișa și mai multe aplicații preferate.

6. Furgonete electrice

Dacă 2020 a fost un an în care industria auto a îmbrățișat pe deplin motoarele electrice, stați să vedeți ce se va întâmpla în sectorul camionetelor în 2021.

Amazon așteaptă în iunie primele sale autoutilitare de livrare de la producătorul de vehicule Rivian, estimând o flotă de 10.000 de unități până la sfârșitul anului.

În timp ce tranziția către mașinile electrice este de așteptat să dureze cel puțin un deceniu, camionetele ar putea ajunge mult mai repede, în urma presiunii de a reduce emisiile din orașe la care sunt supuse companiile de livrare.

7. Tehnologia vaccinului

Cursa obținerii unui vaccin împotriva Covid-19 pentru populația globală a fost o prioritate pentru 2020 și va fi, în continuare, o provocare, pe măsură ce guvernele și companiile se luptă să producă, să depoziteze și să transporte suficiente vaccinuri.

Însă, toate aceste cercetări ar putea accelera obținerea de vaccinuri și pentru alte boli.

8. Supravegherea la locul de muncă

Conceptul work-from-home a dus la dezvoltarea unor tehnologii de supraveghere a angajaților la locul de muncă, de acasă. Spre exemplu, Sneek permite firmelor să fotografieze angajații la distanță prin intermediul camerelor web la fiecare cinci minute. Alții activează în secret microfoane, înregistrează apăsările de taste sau monitorizează cât timp angajații își petrec dând mesaje colegilor.

9. Telerobotica

Un nou tip de tehnologie futuristă, telerobotica, ar putea transforma modul în care facem multe dintre sarcinile noastre umane: de la cumpărături și până la intervenții chirurgicale sau eliminarea bombelor.

Acești roboți pot fi controlați de la distanță de un operator uman, prin purtarea unei căști de realitate virtuală sau a altor echipamente care le comunică mișcările corpului către un robot doppelganger.

În Japonia, un start-up numit Telexistence a dezvoltat primul robot comercial, Model T, care să lucreze într-un magazin, iar acum această tehnologie atrage investitori din Marea Britanie.

Compania londoneză Shadow Robot a dezvoltat mâini capabile să prindă și să folosească o cheie. De asemenea, guvernul caută soluții tehnologice similare care să le permită oamenilor să lucreze în medii periculoase fără a fi acolo, în special în domeniul militar.

10. Legătura directă cu fanii

Noile tehnologii, inclusiv streaming-ul online, publicarea de mesaje pe rețelele sociale și plățile digitale schimbă modul în care artiștii țin legătura cu fanii lor. Astfel, aceștia pot fi plătiți direct pentru munca lor, mai ales acum când evenimentele mari au fost anulate de pandemie.

În 2020, spre exemplu, mai mulți jurnaliști și-au părăsit locurile de muncă pentru a se înscrie în Substack, un serviciu de știri pe bază de abonament care le permite cititorilor să-i plătească direct.