Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Top 10 predicții șocante pentru 2013

money-.jpg
Saxo Bank, o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online, a alcătuit top 10 predicții șocante pentru anul ce urmează.  Clasamentul își propune o imagine de ansamblu asupra evenimentelor extreme care se pot produce atât pe piața financiară, cât și pe scena politică.

Trebuie menționat totuși că aceste 10 predicții nu fac parte din prognozele oficiale Saxo Bank pe 2013.

Astfel, analiștii Saxo Bank sunt de părere că Germania ar putea începe să accepte împărțirea poverii datoriei europene, lucru care, coroborat cu alți factori de cpnstrângere, ar putea provoca o cădere a indicelui DAX până în jurul valorii de 5.000. Apoi, este posibil ca prețul aurului să scadă până în jurul valorii de 1.200 USD per uncie din cauza revenirii economiei americane și a unui dolar mai puternic, în pofida supraîndatorării Rezervelor Federale.

Alte evenimente cu un impact semnificativ ar fi creșterea dobânzilor în Spania până la valoarea de 10%, în ciuda faptului că Banca Centrală Europeană va continua să cumpere titluri guvernamentale, a tensiunilor sociale crescânde și a ieșirii Greciei din joc, desprinderea dolarului din Hong Kong de cel american și atașarea lui la moneda chineză, odată ce Beijingul își dorește ca destinul său economic să fie cât mai puțin legat de cel al SUA și al băncilor centrale.

“Predicțiile șocante pentru anul viitor sunt, cu precădere, o selecție de evenimente nefaste: fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar și, în anumite cazuri, chiar starea actuală de lucruri în politică. Acum, la sfârșitul lui 2012, volatilitatea este extrem de redusă pe toate asseturile, în special din cauza faptului că nu mai există descoperiri autentice de preț. Într-un asemenea context, orice mișcare în afara a două deviații standard devine șocantă”, declară Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank.  

Ce cred analiștii Saxo Bank:

1.            DAX scade 33 de procente, până la 5000

Creșterea economică a Chinei continuă să scadă, oprind și expansiunea industrială a Germaniei. Acest lucru va provoca o scădere a prețurilor acțiunilor industriale și a încrederii consumatorului. Din cauza contextului politic din Germania – alegeri în 2013, presiunilor pe cancelarul Merkel, economiei slăbite și a unui guvern care se apropie de acceptarea împărțirii datoriei UE, indicele DAX ar putea ajunge la valoarea de 5000. Adică o scădere de 33%.

2.            Naționalizarea marilor companii de tehnologie din Japonia

Industria niponă de electronice, gloria țării cândva, intră într-un stadiu terminal după ce a fost depășită de cea a Coreii de Sud. Cu o pierdere anuală cumulată de 30 de miliarde de dolari numai de la Sharp, Panasonic și Sony, posibilitatea de creditare scade vertiginos, iar guvernul nipon naționalizează jucătorii majori din industrie, așa cum a făcut guvernul SUA cu industria auto americană.

3.            Semințele de soia: creștere cu 50%

Vremea nefavorabilă din 2012 care a provocat pagube imense producțiilor agricole globale și a golit aproape total hambarele cu soia ale Americii echivalează cu faptul că prețul noilor recolte va fi expus, de asemenea, capriciilor vremii, fie că vorbim de SUA, America de Sud sau China. Cererea crescândă de combustibil bio va juca și ea un rol important în creșterea prețurilor, iar speculatorii vor fi gata să reintre în jocul pieței, împing prețul spre valori mai mari cu până la 50%. Securitatea alimentară va deveni un subiect fierbinte de discuție.

4.            Aurul ajunge la USD 1200 per uncie

Revenirea economică a SUA va lua cu surprindere piețele în 2013, în special investitorii în aur. Aceasta, alături de de o lipsă de cerere fizică de aur din partea Chinei și a Indiei – ambele luptându-se cu creșteri economice firave și o rată a șomajului în creștere – vor atrage o masivă lichidare a stocurilor de aur. Metalul prețios va ajunge la USD 1200 per uncie, înainte ca băncile centrale să profite de prețul scăzut și să intervină.

5.            Prețul țițeiului crud (WTI) atinge valoarea USD 50

Producția energetică a SUA va continua să crească, în primul rând prin tehnologii de producție tot mai avansate, cum ar fi cele din industria șisturilor. Producția americană de țiței crește vertiginos; stocurile interne ajung la un nivel record pentru ultimii 30 de ani, iar exportul scade dramatic – pragul de vânzare al țițeiului WTI e pus sub presiune și coboară la valoarea de 50 de dolari americani barilul.

6.            USDJPY se îndreaptă către valoarea 60,00

Partidul Liberal Democrat revine la putere în Japonia, împreună cu presupusa agendă de a “pedepsi” yenul japonez. Cu toate acestea, numai jumătate dintre măsuri sunt adoptate. În același timp, piața devine supra-poziționată față de slăbiciunea JPY, iar investitorii niponi repatriază o parte din triliardele de dolari americani investiți peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul devine cea mai puternică valută de pe glob, iar raportul USDJPY coboară până la 60,00 – așternând, în mod ironic, calea măsurilor de a slăbi yenul promise de guvernul de la Tokyo și Banca Japoniei.

7.            EURCHF atinge 0.9500

Riscurile cu care se confruntă Uniunea Europeană se reinflamează – poate din cauza algerilor din Italia, sau din cauza ieșirii Greciei din uniunea monetară europeană și a îngrijorării crescânde că urmează Spania. Acest lucru echivalează cu reîndreptarea capitalurilor către Elveția, ceea ce va determina Banca Națională a Elveției și guvernul elvețian să producă “desprinderea” monedei naționale de Euro pentru un timp, preferând această măsură în locul acumulării de rezerve peste 100% din GDP. În consecință, EURCHF atinge un nou record de scădere, subparitar, înainte ca Elveția să fie forțată să introducă mai mult capital pentru a controla căderea.

8.            Hong Kong-ul desprinde HKD de USD – o atașează monedei chineze, RMB

Hong Kong își “dezleagă” dolarul de dolarul SUA, anexându-l monedei chineze, renminbi. Alte țări din Asia prezintă semne de nerăbdare cum că și-ar dori același lucru. Volatilitatea RMB crește, odată ce China își lasă moneda să se miște mai liber, iar Hong Kong-ul devine un centru internațional major de tranzacționare valutară și cel mai important centru financiar de tranzacționare a RMB.

9.            Spania mai face un pas spre default, crescând dobânzile până la 10%

Cu tensiunile sociale din Spania deja crescute, sectorul public pur și simplu nu mai poate aplica alte măsuri de austeritate. În 2013, datoria Spaniei este subcatalogată până la nivelul minim, ceea ce o va împinge dincolo de limite și va respinge politicile europene de tip “ne prefacem că facem”. Profiturile încep să crească odată cu subcatalogarea, iar default-ul începe să fie valorificat.

10.          Randamentul dolarului american se dublează în 2013

Politica “0% dobândă” a Băncii Federale a SUA forțează investitorii să evite veniturile fixe. Cu beneficii zero sau chiar negative, înlocuirea titlurilor cu acțiuni sună tot mai atractiv. Piața titlurilor este mult mai mare decât cea a acțiunilor, iar o reducere cu 10% a fondurilor investite în prima pentru a le reinvesti în cea de a doua ar crește capitalul de pe piața acțiunilor cu 30%. Acest lucru ar duce la dobânzi mai mari pe piața americană și ar putea fi începutul unui deceniu de performanță mai bună a acțiunilor față de titluri.

 

Cu sediul în Copenhaga, Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Banca permite clienţilor să tranzacţioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, acţiuni, contracte Futures, opţiuni şi alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzacţionare. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă şi presupune personalizarea şi crearea de mărci pentru platformele de tranzacţionare  pentru alte instituţii financiare şi brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienţi white label şi deserveşte mii de clienţi retail în peste 160 de ţări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogaţi şi, de atunci, şi-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează.  Saxo Bank are birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

 

Citiți mai multe sfaturi despre investițiile potrivite anului 2013 în urmatoarea ediție a Forbes România, pe piață începând de vineri, 21 demebrie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii