Cautare
, Contributor

Leadership |
|

Topul celor mai bogați oameni din Grecia

Industria transportului maritim le-a adus cei mai mulți bani oamenilor de afaceri greci. Cel mai bogat antreprenor din Grecia are o avere de peste 2,5 miliarde de dolari și provine dintr-o familie bogată, cu o istorie fascinantă.
Grecia21

1. Philip Niarchos cu o avere de 2,5 miliarde de dolari ocupă locul 737, în rândul celor mai bogați oameni din lume, potrivit topului Forbes.

Philip Niarchos este cel mai mare fiu al omului de afaceri Stavros Niarchos, unul dintre cei mai bogați magnați din transportul maritim de pe întreg mapamondul, care s-a luptat în afaceri câteva decenii cu Aristotel Onassis și a murit în 1996. Povestea familiei Niarchos este plină de drame și demnă de un film la Hollywood: de la triunghiuri amoroase și insule private, la supradoze de droguri și acuzații de crimă. Philip Niarchos, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai tatălui său cu Eugenia Livianos, a moșternit cea mai mare parte din colecția de artă a lui Stavros Niarchos. Despre colecție, se spune că ar fi cea mai mare colecție private de lucrări semnate de Van Gogh, incluzând un autoportret al maestrului olandez, chiar după ce și-a tăiat propria ureche. Colectia include, de asemenea, una dintre cele mai representative lucrări ale artistului spaniel Pablo Picasso: „Yo Picasso”. Philip Niarchos a adăugat diverse lucrări contemporane colecției, printre care și piese de Andy Warhol și Maurizio Cattelan. El a cumpărat în 1982 un autoportret al artistului Jean-Mivhel Basquiat la un preț record de 3.300.000 de dolari. La ora actuală, munca lui Basquiat stabilește recorduri mondiale, atingând chiar și 48,8 milioane dolari,cum a fost cu lucrarea „Dustheads” vândută în 2013.

2. Spiro Latsis și familia sa, cu o avere de 2,4 miliarde de dolari, ocupă locul 782 în topul Forbes.

Spiro Latsis gestionează averea familiei de când tatăl său, magnatul de transport maritim grec, John S. Latsis, a murit în 2003. Familia încă se mai implică în afacerile de transport maritime dar cea mai mare parte din bani îi investește în altă parte. Pe lângă banca privată din Zurich, familia are o contribuție substanțială în compania de petrol Hellenic Petroleum și în Lamda Development, un dezvoltator imobiliar active în sud-estul Europei.

3. Aristotelis Mistakides, cu o avere estimată la 1,84 miliarde de dolari, ocupă locul 894 din topul Forbes.

Știut drept „Telis”, el este directorul gigantului minier Glencore și detine 3% din compania listată la Londra. Este a obținut statutul de miliardar în 2011.

4. Vardis Vardinogiannis, cu o avere estimată de Greek Rich List, în 2012, la 711, 2 milioane de dolari, este președintele companiei Motor Oil Hellas, care vinde combustibil pentru avioane.

5. Frații Nikos și Evangelos Stasinopoulos, cu o avere estimată la 514 milioane de dolari de Greek Rich List, în 2012, conduc compania Viohalco care prelucrează și comercializează cupru, oțel și aluminiu de mai bine de 80 de ani.

Printre cei mai bogați oameni de afaceri din Grecia se mai regăsesc și alte nume importante precum: Yannis Costopoulos, cu o avere estimată la  425,5 milioane de dolari, este președintele uneia dintre cele mai mari bănci din peninsula balcanică: Alpha Bank, care a fost fondată de bunicul său în urmă cu 160 de ani. El este și proprietarul Atena Hilton Hotel.

Socratis Kokkalis cu o avere estimată la 250,2 milioane de dolari este președintele celei mai de succes echipe de fotbal din Grecia, Olympiacos CFP.

Vasilis Fourlis și familia sa cu o avere estimată la 212 milioane de dolari, reprezintă oficial fabrica de mobilă IKEA Sweddish în Grecia, Cipru și Bulgaria.

Niko Fragos și familia sa, cu o avere estimată la 192 milioane de dolari, a pus bazele companiei sale Good Faith Shipping Co în 1966. Familia deține acțiuni la una dintre cele mai mari companii de IT din Grecia, Singular Logistics, si la una dintre cele mai mari companii din industria alimentară – Vivartia.

George Gerados are o avere estimată la 114,3 milioane de dolari și conduce compania de IT Plaisio din Atena.

Suma averilor primilor zece miliardari francezi depășește PIB-ul Greciei

Vezi cine sunt cei mai bogați oameni din România

Vezi cine sunt cei mai bogați oameni din lume

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii