FacebookTwitterLinkedIn

„Ingredientele” principale ale Tômtex sunt resturile și carapacele fructelor de mare și zațul de cafea, așadar produse disponibile pe scară largă și, mai ales, biodegradabile. Se estimează că, la nivel global, industria alimentară produce anual peste opt milioane de tone de deșeuri de fructe de mare și până la optsprezece milioane de tone de cafea uzată.
Pentru a demara producția, Uyen Tran, designerul-inventator, a încheiat un parteneriat cu o companie vietnameză a cărei misiune este colectarea resturilor de fructe de mare – creveți, crabi, homari sau chiar solzii anumitor pești. Din acestea este extras un polimer numit chitină, o substanță organică asemănătoare cu celuloza. Spre exemplu, carapacea unui crab conține 25% chitină și 75% carbonat de calciu. Zațul de cafea vine în completarea acestei substanțe, pentru a forma Tômtex. Pentru a oferi și mai multă atractivitate materialului, acesta poate fi vopsit prin metode naturale, cu ajutorul unor pigmenți extrași din cărbune, cafea sau alte substanțe.
Ingredientele de mai sus se amestecă într-o proporție stabilită cu precizie și se toarnă într-o matriță, pentru a căpăta forma dorită. Aici intervine capacitatea de personalizare a amestecului, întrucât respectiva matriță poate fi realizată sub diferite forme și structuri, astfel încât să imite foarte bine pielea de șarpe sau pielea de crocodil, două dintre cele mai cerute materiale în industria ușoară.
Un avantaj al procesului de producție este acela că substanța se usucă simplu, la temperatura camerei, în aproximativ două zile, fără a fi nevoie de o sursă suplimentară de căldură. Fiindcă nu se consumă energie, amprenta de carbon este minimă. Cu anumite ajustări aduse compoziției, versatilul Tômtex poate imita textura cauciucului sau chiar a plasticului, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și în alte domenii, cum ar fi designul industrial sau cel de interior.
Un alt avantaj important este că materialul este rezistent la apă și, dacă se dorește o îmbunătățire a acestei capacități, poate fi aplicat un strat subțire de ceară de albine, tot un produs natural și nepoluant.
Inventatorul materialului spune că produsul său este biodegradabil – se descompune în câteva luni în mediul natural. Desigur, dacă nu este refolosit, fiindcă Tômtex își păstrează proprietățile și după procesul de reciclare.

Foto: Tômtex