Cautare
, Redactor Forbes România

Topuri |
|

Țiriac rămâne singurul român din Topul miliardarilor Forbes. Jeff Bezos devine cel mai bogat om din istorie

Ion Țiriac este singurul român din clasamentul miliardarilor realizat de Forbes, cu o avere netă estimată la 1,2 miliarde de dolari.
126 dosar 18 Tiriac 1

Ion Țiriac este singurul român din Topul miliardarilor anual realizat Forbes.

Jeff Bezos ocupă primul loc în topul Forbes și totodată este cea mai bogată persoană din toate timpurile. Fondatorul Amazon deține o avere de 112 miliarde de dolari. 

Cei mai bogați 20 de oameni de pe planetă dețin cumulat o valoare uluitoare de 1,2 trilioane de dolari, o sumă aproximativ echivalentă cu producția economică anuală din Mexic.

Decalajul dintre cei cu adevărat bogați și cei bogați continuă să se adâncească, pe măsură ce averile încep să crească tot mai mult. În total, valoarea lor este de 9,1 trilioane de dolari, în creștere cu 18% față de anul anterior.

Actiunile gigantului Amazon au crescut cu 59% în ultimele 12 luni, ajutând la majorarea averii cu 39,2 miliarde de dolari. A fost cel mai mare câștig pe parcursul unui an, de când Forbes a început să urmărească miliardari în 1987. Acest luru a permis cu ușurință avansarea pe poziția întâi, în top, înaintea cofondatorului Microsoft, Bill Gates, care a cedat primul loc pentru a șasea oară din 1995.

Bill Gates a coborât o poziție în clasamentul celor mai bogați oameni ai Planetei. Miliardarul s-a aflat, până anul trecut, pentru a 18-a oară în fruntea topului celor mai bogați oameni din lume. Averea lui Bezos a devansat-o pe cea a lui Bill Gates care a ajuns la 90 de miliarde de dolari.

Warren Buffett a coborât pe poziția cu numărul trei în top, dar averea sa netă acumulată până în prezent a crescut, atingând valoarea de 84 de miliarde de dolari, față de 75,6 miliarde de dolari în 2017.

Bernard Arnault a avut al doilea cel mai bun an după fondatorul Amazon. Președintele conglomeratului francez LVMH a avut o evoluție spectaculoasă, urcând 7 poziții în clasament. Averea omului de afaceri se ridică la 72 de miliarde de dolari și a crescut cu 30,5 miliarde de dolari. Ocupă totodată și poziția de cel mai bogat european, pentru prima dată din 2012 și numărul patru cel mai bogat din lume.

La fel ca în 2017, poziția cu numărul cinci este ocupată de Mark Zuckerberg, a cărui avere a crescut în acest an și a ajuns la valoarea de 71 de miliarde de dolari. Fondatorul Facebook a început să dețină o avere tot mai mare, pe masură ce rețeaua socială s-a extins.

Liderul de origine spaniolă, Amancio Ortega a coborât două poziții în clasamentul din acest an, averea sa fiind estimată la 70 de miliarde de dolari. Președintele și fondatorul Inditex, unul din cele mai importante lanțuri de articole vestimentare din lume este al doilea cel mai bogat om de pe continental european.

Carlos Slim Helu își păstrează și în 2018 statutul de cel mai bogat om al Mexicului. În topul din acest an ocupă locul cu numărul șapte și deține o avere de 67,1 miliarde de dolari, controlată de el și de familia sa.

Frații Charles și David Koch ocupă împreună poziția cu numărul opt, cu o avere de 60 de miliarde de dolari. David Koch deține alături de fratele său Charles acțiuni majoritare ale Koch Industries, a doua cea mai mare companie privată din Statele Unite ale Americii.

Averea fondatorului Oracle, Larry Ellison a crescut în 2017, atingând valoarea de 52,2 miliarde de dolari, cu 6,3 miliarde de dolari mai mult față de anul precedent.

Doi noi antreprenori chinezi s-au clasat în primele 20 de poziții ale Topului Miliardarilor realizat de Forbes în acest an. Ma Huateng (cunoscut și sub numele de Pony Ma) se poziționează pe locul 17, fiind cea mai bogată persoană din Asia, datorită companiei sale Tencent WeChat, o aplicație omniprezentă pentru mesageria socială, cu aproape 1 miliard de utilizatori activi.

Jack Ma, cel de-al 20-lea cel mai bogat al lumii, conduce gigantul Alibaba, ale cărui acțiuni au crescut cu 76% într-un an.

Topul din acest an înregistrează un număr de 259 de nou-veniți, oameni cu averi acumultate în domenii diverse, de la tehnologie, aviație și până la comerțul cu rochii de mireasă. Cei mai mulți noi miliardari intrați în clasament sunt de origine chineză, 89 la număr, în timp ce persoanele de origine americană intrate recent sunt în număr de 18.

Pe lista din acest an, miliardarii provin din 72 de țări și teritorii. Statele care au intrat pentru prima dată sunt Ungaria și Zimbabwe.

În timp ce alți miliardari și-au consolidat o avere fabuloasă pe parcursul unui an, Donald Trump, președintele SUA a coborât 222 de poziții în 2018. Averea sa a scăzut cu 400 de milioane de doalari, ajungând la valoarea de 3,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Donald Trump este primul președinte al Statelor Unite ale Americii care a intrat în topul miliardarilor lumii realizat de Forbes.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii