FacebookTwitterLinkedIn

Suma de mai sus a fost făcută publică chiar de Ion Ţiriac, la conferinţa de presă de luni, 8 aprilie 2013, de prezentare a ediţiei ce stă să înceapă la finele lunii aprilie la Arenele BNR, a celui mai important turneu de tenis de câmp din sud-estul european, BRD Năstase Ţiriac Trophy. Iniţial, Ţiriac a vorbit de 500 de franci francezi, cel mai probabil pentru fiecare jucător, dar la intervenţia fostului său coechipier, a ridicat suma la 520 de franci francezi. 

În 1970 dublul român Ion Ţiriac/Ilie Năstase învingea cu 6-2, 6-4, 6-3 în finala masculină de la Roland Garros echipa americană formată din Arthur Ashe/Charlie Pasarell. 

Pe de altă parte, trei ani mai târziu, când Ilie Năstase câştiga acelaşi turneu, dar în competiţia “single”, statistica indică că fostul prim număr 1 mondial al tenisului profesionist a fost recompensat de gazdele franceze cu suma de 70.000 de franci francezi.

Astăzi premiile au crescut considerabil. Astfel, la ediţia Roland Garros de anul trecut, câştigătorul întrecerii masculine, spaniolul Rafael Nadal a obţinut 1.250.000 de euro. De asemenea, în întrecerea dublului masculin câştigătorii din 2012, bielorusul Max Mirnyi (noul partener al românului Horia Tecău) şi canadianul Daniel Nestor au fost recompensaţi fiecare cu câte 170.000 de euro. Ceea ce ar însemna circa 220.000 de dolari americani pentru fiecare jucător.

Un simplu calcul matematic ne indică că în cei 43 de ani scurşi de la performanţa celor doi tenismeni români premiile în bani acordate la marile turnee ale lumii au crescut în progresie geometrică.