FacebookTwitterLinkedIn

Noțiunea de putere îmbracă forme diverse. Iată câteva dintre ele:

Puterea de ordin legitim

În primul rând, există o putere legitimă, cunoscută și sub numele de putere titulară sau formală. Este puterea care vine de la un titlu. În general, provine dintr-un loc într-o ierarhie. Acastă modalitate începe, treptat, să devină tot mai depășită. Dacă în mod constant trebuie să spui “fă-o pentru că sunt șeful”, oamenii pe care încerci să îi influențezi se vor opri din a întreprinde actiunea mai repede decât ți-ai fi închipuit.

Puterea coercitivă și recompensa

Puterea coercitivă reprezintă puterea care permite unei persoane acordarea de pedepse subalternilor săi. „Dacă nu execuți sarcina până vineri, vei fi concediat”, poate fi una din sintagmele prin care o persoană care deține o poziție mai înaltă își exercită autoritatea.  Unul din dezavantajele acestei puteri îl constituie faptul că nu are un fundament solid.

În ceea ce privește recompensa, trebuie avut în vedere faptul că aceasta constituie o motivația extrinsecă, ce funcționează pe termen scurt și nu pătrunde atât de profund în psihicul celorlalți.

Puterea referențială

Puterea referențială provine din faptul că o persoană este foarte plăcută și admirată de cei din jur, datorită carismei de care dă dovadă. Un exemplu elocvent îl reprezintă celebritățile și persoanele din cercul restrâns al acestora. Se poate ca această comunitate să nu dețină o putere de ordin legitim sau coercitiv, însă cei din afara lor, vor dori să se asocieze sau identifice cu ei întrucât sunt îndemnați de aceleași valori și convingeri.

Puterea expertului

Puterea de ordin informațional provine din faptul că o persoană deține date la care ceilalți nu au acces. Puterea expertului provine din capacitatea de a oferi informații în conformitate cu aria de expertiză a domeniului respectiv. Programatori IT, psihologi, doctori, toți aceștia dețin un avantaj considerabil și anume faptul că reprezintă o sursă accesibilă și sigură.

Expansiunea tehnologică și nu numai, ne permite ca în prezent, să fim permanent înconjurați de surse informaționale. Disponibilitatea lor reprezintă o resursă uimitoare de putere, prin intermediul căreia putem fi cu un pas inaintea celorlalți.

Traducere și adaptare: Forbes.com