FacebookTwitterLinkedIn

Tinu Sebeșanu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, estimează că prețurile la apartamente vor crește cu două cifre. „Vom avea o creștere de double digit (n.red. două cifre) în fiecare dintre următorii doi-trei ani”, estimează acesta.

El consideră că în 2023 va există o lipsă de stoc de apartamente, pe fondul blocării PUZ-urilor din Capitală, care va produce iarăși o creștere a prețurilor apartamentelor.

„În 2023 noi suntem în poziție avantajoasă, pentru că o să avem un stoc mare spre deosebire de alte companii. Deja la începutul anului viitor vom avea 2.500 de apartamente în construcție în diferite stadii. Va fi o perioadă în care cine va rezista să stea pe stocuri, acela va fi câștigător”, mărturisește Tinu Sebeșanu.

Chiar și pe partea de chirii, în cadrul proiectelor dezvoltate de companie, se resimte o creștere a prețurilor.

„Din studiile făcute de noi am observat că generațiile tinere nu se mai orientează absolut deloc către proprietate. Vor să aibă mobilitate, să aibă cash la îndemână, să nu se îngroape în datorii și în credite pe termen lung și ei pun presiune pe piața de chirii. Eu cred că piața asta va crește, cred că mulți dezvoltatori o să se reorienteze să intre și pe partea de chirie”, explică executivul și dă exemplu situația din Berlin, unde marii dezvoltatori sunt destructurați sau se vrea a fi destructurați de către stat. „Au devenit prea mari, adică impactul social a devenit foarte mare. Noi nu o să ajungem acolo, mai avem mult până acolo, dar sunt convins că piața de chirii și cine se va reorienta către chirii, dacă va putea susține financiar investițiile, va fi câștigător”, mai spune acesta.

Impact Developer & Contractor a înființat o întreagă divizie care să se ocupe de închirierea apartamentelor, având în vedere potențialul pe care îl prezintă piața. „Am început să vedem de la investitori mici care vor să își securizeze banii, să se apere și de inflație și nu au apetit pentru cripto sau le place partea asta de real estate, și până la investitori mari, care vedem că vin din ce în ce mai multe către noi”, punctează Tinu Sebeșanu.

Deși s-a  tot vehiculat în spațiul public că există riscul ca piața imobiliară să intre în criză în următorii 2-3 ani, Tinu Sebeșanu consideră că nu este cazul.

„Eu nu cred că am avut vreodată o criză imobiliară. Bucureștiul anul acesta livrează probabil undeva până la 15.000 de apartamente noi la o populație cu zona metropolitană de peste 3,5 milioane. Deci este o picătură într-un lac. Nu cred că noi vom avea o criză imobiliară. Cererea este mult mai mare decât oferta. Problema o să se întâlnească la preț. Deci partea de poziționare a produsului va fi critică”, explică CEO-ul.

În schimb, va crește durata de vânzare și, potrivit acestuia, cine va putea să suporte o perioadă de vânzare mai lungă, atât din punct de vedere financiar, cât și ca finanțări, acela va câștiga. „O să se micșoreze ritmul de vânzare, dar în niciun caz nu o să se reducă la zero, ca să producă o criză. Eu nu văd o criză, nici în următorul an, nici în următorii ani”, subliniază acesta.

Însă, o potențială criză ar putea apărea pe piața imobiliară, pe fondul lipsei forței de muncă din construcții.

„Sunt zvonuri că stimulentele acestea care au fost date pentru industria noastră și pentru IT se vor a fi eradicate începând de la anul, ceea ce mi se pare o greșeală din partea guvernanților, pentru că, odată cu pandemia, s-au întors mulți muncitori acasă. Mulți au plecat, dar pe mulți am reușit să-i ținem aici dându-le aceste stimulente. Toți banii aceștia s-au dus direct în salariile lor. Nicio companie nu și i-a arogat, drept urmare am reușit să mai ținem în țară niște forță de muncă. Dacă dispar și stimulentele acestea o să plece și cei care au rămas. Dacă nu o să avem forță de muncă atunci într-adevăr putem vorbi de criză”, atrage el atenția.