Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Tintin, meteoriții și ceasurile viitoarei generații

Les Ateliers Louis Moinet au astăzi clienți în întreaga lume, oameni cu dare de mână, dar, mai important, buni cunoscători ai orologeriei. Anul trecut am rămas impresionat de ultracomplicatul model Space Revolution. Pornind de la el și de la faptul că brandul pare că se află întotdeauna în pragul unei noi premiere orologere, l-am invitat pe Jean-Marie Schaller, CEO Les Ateliers Louis Moinet, să ne povestească visul său împlinit. Interviu în exclusivitate pentru revista Forbes Life.
moon-lm-45-10-mo-hd_high

Cum era cariera ta înainte să descoperi oportunitățile din industria orologeră?
Ceasurile și călătoriile sunt cele două pasiuni ale mele. În prima tinerețe, am lucrat la Detroit, am studiat la New York și Londra și mi-am completat formația cu specializări în marketing și publicitate, obținând diplome federale. Mi s-a deschis, astfel, drumul către o importantă companie elvețiană din domeniul comerțului și foarte repede mi-au fost date în sarcină noile proiecte la nivel internațional ce țineau de lumea orologeră…

Ce anume te-a atras către orologerie? Spuneai că ai avut dintotdeauna o pasiune pentru ceasurile de lux.
Pentru mine, ceasurile și luxul sunt două chestiuni diferite. Eu am crescut în Munții Jura: natură adevărată, aer curat, cai și vaci trecând pe sub pini… Pe când eram mic, îi priveam pe ceasornicarii care lucrau în manufacturile din Jura și am înțeles foarte repede din atitudinea lor că orologeria reprezenta mai degrabă o chestiune de patrimoniu decât o afacere. Trăiau misiunea de a conserva și spori această moștenire. Luxul e altceva, reprezintă mai degrabă un simbol al statutului, având mai puțin de-a face cu ideea de cultură.

Jean Marie Schaller

 

Ai relansat brandul Les Ateliers Louis Moinet în 2003. Care au fost cele mai mari greutăți pe care le-ai avut de înfruntat la acel moment?
Eram plin de speranță, dar fără bani! A trebuit să accept tot felul de constrângeri și să fac lucrurile determinat, pas cu pas, începând cu o colecție modestă de ceasuri de oțel (cu cronograf!) cu mecanisme vintage. Pe acest drum, m-am confruntat zilnic cu alte provocări, ce-mi puneau în pericol parcursul de mic întreprinzător. Lipsa banilor m-a obligat să-mi exersez capacitatea de concentrare; a trebuit să caut în mine însumi soluțiile care să mă ajute să depășesc toate aceste probleme.

Dar, acum, colecția de modele a brandului tău este incredibil de bogată, cu o varietate foarte mare în ce privește designul, funcțiile și complicațiile. Câți oameni lucrează la Louis Moinet?
Suntem 10 cu toții la Les Ateliers Louis Moinet, pe lângă aceștia numărându-se încă o sută de colaboratori din cadrul celor mai importanți factori din industrie.

Câte calibre au fost dezvoltate pentru brand și care dintre acestea a fost cel mai dificil de proiectat?
Am lansat 10 calibre diferite de-a lungul anilor. Cel mai important este Space Revolution, care aduce trei premiere: două tourbillonuri care se rotesc în direcții opuse (1), la viteze diferite (2) și la înălțimi diferite (3). Space Revolution este, fără dubiu, unul dintre cele mai complexe calibre din industria noastră.

Câte modele lansează Les Ateliers Louis Moinet pe an? Care sunt planurile de acum?
În mod normal, două sau trei. Anul acesta ne vom concentra pe Memoris, ceasul nostru reper. Am muncit mult pentru a dezvolta o personalitate puternică legată de Memoris, moștenitorul cronografului creat în premieră în 1816 de Moinet.

Ce piețe oferă cel mai întemeiat răspuns atunci când vine vorba despre lansarea unei noi piese?
Fiecare client vede lucrurile într-un anumit fel. Ascultându-i, părerile lor pot fi uneori revelatorii. Am primit reacții excelente din Nigeria – cei cu care lucrăm acolo sunt foarte receptivi. Apoi Rusia și piețele Orientului Mijlociu știu foarte clar ce-și doresc.

În opinia mea, Cosmic Art Collection propune una dintre cele mai consistente viziuni asupra înaltei orologerii. Aș vrea să le spui, te rog, mai multe cititorilor noștri despre această colecție și despre fanii ei.
Mă bucură foarte mult să aud asta, pentru că vorbim despre avangardă autentică. Cosmic Art reprezintă un concept care încorporează materiale care au călătorit prin spațiu (pe Lună și înapoi), sau mostre provenind din cei mai uimitori meteoriți. Colaborăm cu unii dintre cei mai faimoși cosmonauți. E o temă fascinantă, iar noi oferim exclusivitate mondială în ce privește materialele de origine extraterestră, asta după ce am făcut o selecție foarte riguroasă privitoare la proveniența lor.

Cred că le e clar tuturor cititorilor noștri acum că în spatele acestei colecții se află, de fapt, un povestitor. Spune-mi, de unde vine fascinația ta pentru astronomie și călătorii intergalactice?
Cinstit? În copilărie, Tintin mi-a arătat că nu există limite. Privind planeta Marte sau Luna printr-un telescop vechi de un secol, înțelegi că noi suntem o firimitură din acest univers infinit. Cred că astronauții sunt eroii zilelor noastre, asemenea lui Columb în trecut.

Cum reușești să-i determini pe fani să rămână aproape de brandul tău în criza complexă prin care trecem?
Uite, în realitate, 2020 a fost un an excelent pentru Les Ateliers Louis Moinet. Știi ce dificil este să omologhezi un record mondial pentru Guinness Book. După obținerea primului record pentru inventarea cronografului, a venit și al doilea – pentru inventarea măsurării timpului pe baza înaltei frecvențe. Sunt realizări majore, consolidând statutul lui Louis Moinet. Am primit șase premii internaționale pentru ceasurile noastre și, lucrul cel mai important, suntem acum parte a Fondation de la Haute Horlogerie și a celei mai importante expoziții de ceasuri, Watches & Wonders. Toate aceste realizări fantastice ne-au permis să menținem un dialog strâns cu prietenii noștri de pe mapamond, furnizându-le un mesaj consistent.

Ce ceas porți cel mai des?
Port alternativ primul Memoris, din aur roz, și modelul Memoris Superlight, cu cadran albastru și portocaliu, care a primit recent Red Dot Design Award.

Care crezi că este modelul care încorporează cel mai bine viziunea ta asupra orologeriei?
Memoris este un ceas de referință. Este modelul nostru fanion, iar unicitatea lui reflectă creativitatea viziunii Les Ateliers Louis Moinet.

Care e următorul pas pentru brandul tău? Sau, mai bine zis, e acesta un moment bun pentru planuri?
Suntem mereu în mișcare. De-a lungul lui 2020, n-am încetat niciun moment să lucrăm la dezvoltarea unor noi concepte. De la definitivarea unui astfel de concept mai trec, de regulă, doi ani până ce modelul să ajungă efectiv pe piață. Mă bucură faptul că venim cu idei care împing granițele orologeriei mai departe. Vom prezenta două astfel de noi concepte în timpul evenimentului Watches & Wonders. Unul se numește 8 Marvels of the World, iar cel de-al doilea – Moon Race. De-abia aștept să le vedeți cu toții!

Louis Moinet

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii