FacebookTwitterLinkedIn

Când îl joci pe Bond, este ca și cum ai fi responsabil pentru o mică țară, cu regulile, constituția și istoria ei. A spus-o Pierce Brosnan, fostul agent 007, la câteva luni după ce îi predase ștafeta lui Daniel Craig, și cu vreun an înainte de a trece de la mitralierea de teroriști internaționali la fredonarea de cântece disco în „Mamma Mia“.

Dincolo de reputația francizei (cea de-a doua ca profit din lume, după Harry Potter) ca vitrină pentru mașini de lux, gadgeturi high-tech, femei superbe și urmăriri spectaculoase cu întreg globul pământesc drept decor, filmele din seria James Bond au evoluat în pas cu lumea și, mai ales, cu evoluția exponențială a Răului împotriva căruia luptă Agentul 007.

„Pot să fac mai multe rele stând dimineaţa în pijama în faţa laptopului meu, înainte de prima ceaşcă de Earl Grey, decât poţi tu să faci într-un an de muncă de teren“, îi spune colegul Q lui Bond într-una dintre scenele din „Skyfall“. Pe bună dreptate, de la agenți ruși care voiau să împiedice misiunile spațiale ale Statelor Unite s-a ajuns, în 50 de ani, la asasini cibernetici, terorism împotriva mediului înconjurător și bătălii pe viață și pe moarte derulate pe ecranul computerului.

Aceasta ar fi doar una dintre concluziile inevitabile ale expoziției multimedia de la muzeul Barbican din Londra – „Designing 007 – Fifty Years of Bond Style“ – cea mai completă și spectaculoasă retrospectivă Bond de până acum: de la smoking-urile lui 007 și costumele de baie minuscule purtate de fetele Bond Ursula Andress și Halle Berry până la gadgeturile născocite de-a lungul vremii de Q-Branch, la ecrane care explică efectele speciale folosite în film, fotografii inedite din locațiile exotice în care s-au turnat scene faimoase cu 007, bucăți din decor și reconstituiri de momente celebre (cum ar fi scena din Goldfinger în care Jill Masterson este poleită).

Expoziția, care are ca punct de plecare Londra, dar va face înconjurul lumii timp de 3 ani, prin Barbican International Enterprises, închide în mod vizibil un cerc, întregind misiunea similară pe care o desfășoară Daniel Craig în recentul „Skyfall“. Pentru prima dată în istoria francizei, Bond apare vizibil îmbătrânit, puțin mai trist, mai uman în dezamăgirile și istoria lui, ca și lumea pe care o apără. „Cei care ne atacă acum se află printre noi. Vă simțiți în siguranță?“, întreabă Judi Dench în „Skyfall“, cu câteva secunde înainte ca un terorist îmbrăcat în polițist să mitralieze o sală plină cu parlamentari britanici. Mai mult ca oricând, lumea are nevoie de un „Bond“, iar faptul că acesta tocmai a împlinit 50 de ani ar putea fi semnul bun al unei maturități așteptate. Mai bătrân cu o jumătate de secol, agentul 007 merge mai departe. Nu e ca și cum s-ar prăbuși cerul…

Clic aici pentru o galerie foto cu unele dintre cele mai importante momente din istoria James Bond și cu cele mai spectaculoase exponate de la Barbican Museum din Londra.