Cautare
, Contributor

The Power of One |
|

Tina Turner își vinde drepturile de autor asupra cântecelor sale

Cele mai mari hituri ale Tinei Turner au trecut în portofoliul casei de discuri BMG în urma unei tranzacții estimate la peste 50 de milioane de dolari.  
JLPPA - 5382 - Christophe Geral - Archives - Personnalites

În timp ce mereu tânărul Mick Jagger (78 ani) se află în plin turneu cu Rolling Stones prin America, Tina Turner (81 de ani) anunță că și-a vândut catalogul muzical casei de discuri BMG.

Cântăreața și-a cedat astfel drepturile de autor, inclusiv drepturile conexe – asupra compozițiilor și textelor scrise de ea, drepturile asupra numelui și imaginii pentru o sumă pe care specialiștii în show-business o estimează la 50 de milioane de dolari.

Tina Turner în concert, 1970 

 

Cum pandemia a anulat turneele și concertele, mulți dintre artiștii consacrați au ales să-și vândă parțial sau total drepturile de autor. Bob Dylan și-a vândut catalogul care cuprinde peste 600 de cântece scrise în 60 de ani, către Universal Music Publishing Group, în timp ce Neil Young a cedat, la începutul anului, un procent de 50% din drepturile sale de autor, pentru o sumă estimată la 150 de milioane de dolari.

BMG o va reprezenta de-acum încolo pe artistă din punct de vedere muzical și comercial, în timp ce Warner Music rămâne casa de discuri a Tinei Turner.

Cariera solo a Tinei Turner s-a materializat în zece albume de studio, două discuri înregistrate în concert și cinci compilații, cu vânzări totale de peste 100 de milioane de exemplare.

Tina Turner și James Brown la ceremonia de decernare a premiilor Grammy (1982)

 

Supranumită „The Queen of Rock and Roll”, Tina Turner a fost prima artistă afro-americană și prima femeie care a apărut pe coperta prestigioasei reviste muzicale Rolling Stone.

Artista are în palmares 12 premii Grammy și recordul Guinness pentru cel mai numeros public plătitor la un concert al unui artist solo – 180.000 de persoane, la Rio de Janeiro, în 1988.

Ike și Tina în 1973

 

Cântăreață, compozitoare, actriță și scriitoare, Tina a cunoscut succesul în anii 60, ca membră a duetului Ike & Tina Turner, considerat de criticii muzicali ai vremii drept „o formidabilă trupă live”. Deși au scris împreună piese care au devenit legende ale muzicii pop, relația și căsnicia Tinei cu Ike Turner s-au dovedit toxice, așa cum au fost prezentate în cartea „I, Tina: My Life Story” și mai apoi în filmul biografic din 1993 „What’s Love Gotta Do With It”.

„Desigur, o mai plesneam. Ne certam și uneori îi dădeam câte un pumn de o trânteam la podea. Dar de bătut n-am bătut-o niciodată”, se „apără” Ike în autobiografia sa „Taking My Name Back”. După 16 ani de căsnicie, Tina și Ike au divorțat în 1978.

Concert la O2 Arena, în Londra 

 

La începutul anilor 80, cariera muzicală a Tinei se afla într-un impas, artista cântând în cluburi și pe la diverse evenimente. Lucrurile aveau să se schimbe după neașteptatul succes al single-ului „Let’s Stay Together”, care a convins managementul casei de discuri Capitol Records să-i permită Tinei să scoată un album nou.

Acesta este „Private Dancer”, albumul din 1984 care s-a vândut în zece milioane de exemplare și care a propulsat-o pe Tina Turner în fruntea topurilor din lumea întreagă – inclusiv în Billboard Hot 100. Având 44 de ani pe atunci, Tina Turner devenea cea mai în vârstă artistă care ajungea pe prima poziție în Billboard Hot 100.

Tina Turner și David Bowie

 

Tina s-a retras în 2009, la finalul unui turneu cu care a aniversat 50 de ani de activitate. În 2013, s-a căsătorit cu Erwin Bach, directorul unei case de discuri, cu care avea o relație romantică de 27 de ani. În același an a renunțat la cetățenia americană, devenind cetățean elvețian.

La câteva săptămâni după nuntă, a suferit un atac cerebral și a fost nevoită să învețe să meargă din nou. Trei ani mai târziu, Tina a fost diagnosticată cu cancer intestinal și a optat pentru un tratament homeopatic, iar în 2018 a făcut un transplant de rinichi, donatorul fiind soțul ei, Erwin Bach.

Viața și cariera Tinei Turner au făcut subiectul unui film muzical lansat în 2018 și al unui documentar realizat de HBO, a cărui premieră a avut loc anul acesta, în luna martie, la Festivalul de Film de la Berlin.

După două autobiografii, cea mai recentă carte a Tinei se numește Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good. A apărut anul trecut și a fost selectată de editorii Amazon drept cea mai bună carte de non-ficțiune din 2020.

Foto Profimediaimages.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii