Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

În timp ce Europa este în carantină, numărul deceselor cauzate de poluare s-a redus cu 11.000

Datorită măsurilor de carantină, calitatea aerului s-a îmbunătățit în ultima lună. Potrivit unui studiu, în Marea Britanie și în alte părți ale Europei, acest lucru a condus la scăderea cu 11.000 a numărului de decese cauzate de poluare, scrie The Guardian.  
 aboneaza-te
natură, parc

În timp ce pandemia continuă să facă ravagii – peste 220.000 de decese cauzate de COVID-19 pe plan mondial, apar și vești bune legate de creșterea calității aerului. Scăderile puternice ale traficului rutier și ale emisiilor industriale înseamnă, un număr mai redus de copii care dezvoltă astm – cu 6.000 de cazuri mai puțin; un număr mai mic de nașteri premature – cu 600 mai puține. De asemenea, 1.900 de persoane nu au mai fost nevoite să viziteze secțiile de urgență ale spitalelor, potrivit Centrului de Cercetări pentru Energie și Aer Curat.

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, nivelul de dioxid de azot a scăzut cu 40 de procente, în timp ce particulele minuscule – cunoscute sub numele de PM2.5 – s-au redus cu 10%, ceea ce înseamnă că persoanele fără Covid-19 pot respira mai ușor. Aceste două forme de poluare, care afectează inima și sistemul respirator, sunt, în mod normal, responsabile pentru aproximativ 470.000 de decese în Europa în fiecare an.

Conform Centrului, țara care a evitat cele mai multe decese din cauza poluării este Germania – 2.083, urmată de Marea Britanie -1.752, Italia 1.490, Franța – 1.230 – și Spania – 1.083. În funcție de tipurile de boli, aproximativ 40% din decesele evitate au legătură cu insuficiența cardiacă,  17% cu tulburările pulmonare, cum ar fi bronșita și emfizemul, și 13% cu accidentele vasculare cerebrale și cu cancerul. În celelalte cazuri, se vorbește de diverse infecții și diabet. Studiul ia în calcul factori precum calitatea aerului, condițiile meteorologice, emisiile și cele mai răspândite boli în rândul populației.

Însă aceste cifre arată doar o realitate aproximativă cu care s-a confruntat Europa în ultima lună. Pe plan mondial, numărul de oameni care nu au mai murit din cauza poluării excesive este mult mai mare. China și India – țările cu cel mai mare nunăr de locuitori, dar și cu un nivel foarte ridicat de poluare au înregistrat creșteri semnificative ale calității aerului.

Autorii studiului spun că, deși mor oameni din cauza coronavirusului, iar economia este puternic afectată, această perioadă este un experiment fără precedent în ceea ce privește schimbările climatice și consumul de combustibili fosili, de care oamenii de știință trebuie să țină cont.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii