Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Timișoara Centrum, suprafață cu 40% mai mare

Cererea crescută din partea retailer-ilor a determinat dezvoltatorii centrului mixt comercial-office să modifice proiectul în sensul creșterii suprafeței închiriabile.
rsz_tcbrediceanu

Timișoara Centrum este dezvoltat de către Alpha Group Investment, un instrument de investiţii al Alpha Bank, pe un teren aflat în proprietatea băncii pe care, înainte de 1990, a funcționat Intreprinderea de Reparații Auto (IRA). Proiectul, care presupune o investiție totală de 90 de milioane de euro, va fi dezvoltat în parteneriat cu Ali Ergun Ergen, care conduce întregul proces.  Ali Ergun Ergen este unul dintre pionierii centrelor comerciale moderne din România, cel care a lansat  București Mall acum 16 ani, pe când se afla la conducerea din România a Anchor Group.

Află mai multe despre Ali Ergun Ergen

”Ne bucurăm că în Timișoara, considerat cel mai dinamic oraș pentru afaceri din România, potrivit publicației «Forbes România», vin investiții de asemenea anvergură și că, pe un teren aflat până de curând în paragină – pentru care am dat în trecut nenumărate amenzi, plătite întotdeauna a doua zi -, va fi dezvoltat un astfel de centru”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, la conferința de presă în care investitorii au anunțat creșterea suprafeței totale închiriabile a centrului comercial cu 40%, în urma cererii crescute din partea retailer-ilor, potrivit reprezentanților dezvoltatorului.

Vezi topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri

Inițial, proiectul mixt comercial-office Timișoara Cemtrum, situat pe Calea Circumvalațiunii, în apropiere de complexul office City Business Centre, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Șandor și aflat în prezent în proprietatea New Europe Property Investments (NEPI), avea o suprafață totală închiriabilă de 50.000 de metri pătrați, la care se adăuga o clădire de birouri cu șapte etaje și o suprafață totală închiriabilă de 10.000 de metri pătrați. În prezent, proiectul are o suprafață totală de 80.000 de metri pătrați, dintre care 70.000 de metri pătrați sunt destinați centrului comercial și 10.000 de metri pătrați clădirii de birouri.

NEPI a inaugurat Shopping City Deva

Noutățile față de proiectul inițial sunt includerea unui magazin DIY în cadrul proiectului, în suprafață de 10.000 de metri pătrați și a unui country club de 3.000 de metri pătrați, care include un spa, un centru wellness, o sală de fitness și o piscină pe acoperiș. ”Suntem în discuții avansate cu doi operatori de magazine DIY, unul cu acționariat românesc, celălalt străin”, spune Ali Ergun Ergen.

Dedeman, cel mai mare investitor în outdoor din categoria „magazinelor”

AEEO altă noutate este dedicarea unui procent de 10-12% din suprafața totală închiriabilă a centrului comercial zonei de food&leisure. ”În prezent, procentul din alte centre comerciale este de circa 6%, însă lucrurile se schimbă în retail-ul modern. Veți vedea, în viitor, ansambluri alcătuite din centre comerciale, clădiri de birouri, spital și altele”, spune Ali Ergun Ergen.

Revenind la Timișoara Centrum, decizia de a mări proiectul, aflat acum în fazele incipiente – vechile clădiri au fost demolate și, în funcție de vreme, lucrările la fundație vor începe anul acesta sau în primăvara lui 2016 -, a venit în urma ”interesului tot mai crescut din partea pieței”, după cum spune Ali Ergun Ergen. ”Important este că o pondere considerabilă au avut-o cererile din partea retailer-ilor de modă care nu sunt prezenți în oraș. Încă există disponibilitate pentru chiriașii interesați, în special cei regionali. Prezența lor va asigura un echilibru pe care ni-l dorim cu toții. În ce privește clădirea de birouri, suntem într-o fază avansată a negocierilor, având acorduri de pre-închiriere pentru 50% din suprafață, ceea ce oferă proiectului un plus de atractivitate”.

Forbes CEE Forum 2015: 25 de strategii de creștere sustenabilă

Legat de concurență – omul de afaceri Iulian Dascălu a lansat săptămâna trecută Openville, un proiect mixt dezvoltat în jurul centrului comercial Iulius Mall,situat foarte aproape de terenul pe care urmează a fi construit Timișoara Centrum, Plaza Centers are în plan dezvolarea unui centru comercial în nord-estul Timișoarei, pe un lot de teren de 40.000 de metri pătrați situat între străzile Simion Bărnuțiu, Mătăsarilor și Calea Dorobanților, iar NEPI are de asemenea în dezvoltare un centru comercial pe Calea Șagului – Ali Ergun Ergen spune că este benefică.

Dezvoltarea proiectului Timișoara Centrum face parte dintr-o strategie amplă prin care Alpha Bank, prin Alpha Group Investment, încearcă să pună în valoare activele imobiliare pe care le deține în portofoliu, potrivit lui Sergiu Oprescu, președintele instituției bancare. ”Sectorul de real estate și-a revenit, am văzut semne în 2014, iar anul acesta am primit confirmarea”, spune Sergiu Oprescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii