Cautare
, Editor Coordonator

SportsMoney |
|

Tillie Anderson – pionierat în ciclismul feminin

Suedeza Tillie Anderson a fost prima femeie care a câștigat curse de ciclism de performanță, fiind considerată cea dintâi campioană mondială a acestui sport.
 aboneaza-te
Tillie Anderson Team Thistle2

„Ciclismul a făcut pentru emanciparea femeilor mai mult decât orice alt lucru de pe lumea asta. Bicicleta le dă femeilor un sentiment de libertate și de încredere. De câte ori văd o femeie pe bicicletă, mă opresc să o admir – este imaginea feminității libere, neîngrădite…”, spunea în 1896 Susan B. Anthony, fondatoarea Mișcării Sufragetelor. La nivel de performanță, însă, lucrurile nu stăteau tocmai pe roze, deși încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea ciclismul feminin avea o campioană mondială neoficială în persoana lui Tillie Anderson.

Cine este Tillie Anderson?

Născută în Suedia în 1875, Tillie a plecat în SUA împreună cu familia pe când avea 16 ani. Personalitate puternică, fire hotărâtă, tânăra își cumpăra, doi ani mai târziu, prima bicicletă, din economiile pe care reușise să le facă din croitorie.

Pasiunea lui Tillie pentru ciclism avea de înfruntat o opoziție serioasă în sânul propriei familii, din partea mamei și a fratelui ei, care nu erau de acord cu un sport în care femeile purtau haine strâmte.

Reverendul Dwight L. Moody, personalitate important pentru comunitatea din care făcea parte familia Anderson, a dezaprobat public pasiunea lui Tillie pentru ciclism.

Însă temerara sportivă a încălecat pe-o șa și și-a văzut de drumul ei. În vara lui 1895 a participat la cursa Elgin-Aurora pe care nu doar că a câștigat-o, dar i-a și doborât recordul. În perioada următoare a participat la alte șase curse de anduranță pentru femei, care presupuneau să pedalezi la viteză maximă timp de două ore, în fiecare seară, timp de șase zile.

La 20 de ani, Tillie a fost recunoscută de Liga Cicliștilor Americani (League of American Wheelmen) drept cea mai bună ciclistă din lume.

Recorduri la toate probele

La curse și-a întâlnit viitorul soț, pe J. P. Phil Sjöberg, de asemenea ciclist de performanță. Intuind talentul lui Tillie, Phil a renunțat la propria carieră pentru a-i deveni antrenor și manager. Cei doi s-au căsătorit în 1897, însă mariajul lor a fost de scurtă durată – bolnav de tuberculoză, Phil s-a stins în 1901. Rămasă văduvă la 26 de ani, Tillie nu s-a mai recăsătorit.

Tillie Anderson a reușit să stabilească recorduri în toate probele la care a participat, fie că era vorba de viteză sau rezistență: a parcurs 800 de metri în 52 de secunde, 160 km în 6h 52 min 15 sec. Pe parcursul carierei sale, a concurat la 130 de curse și a câștigat 123, rămânând campioana neoficială a lumii până în 1902, când femeilor li s-a interzis participarea la curse de ciclism pe de o parte din cauza pericolului. 

În anii care au urmat, Tillie a rămas o susținătoare a ciclismului, mândrindu-se adesea că greutatea ei a rămas aproape aceeași ca în anii în care participa la curse. A fost membră activă a Ligii Americane a Cicliștilor și a militat pentru înființarea pistelor de ciclism în parcurile din Chicago.

Tillie Anderson s-a stins în 1965, la 80 de ani. În iunie 2000, a fost introdusă în United States Bicycling Hall of Fame.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii