Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Tibor Becze

Tibor Becze.jpg
Avere: 12 milioane de euro Vârstă: 43 de ani Reşedinţă: Hargita Domenii: Distribuţie băuturi alcoolice, restaurante

Tibor Becze şi-a petrecut copilăria pe patinoar, iar după ce a câştigat trei titluri naţionale la patinaj-viteză, a avut de ales între cariera de sportiv şi o slujbă în Ungaria. A ales fără să ezite străinătatea şi a reuşit să se angajeze. „Ziua preluam marfa la un magazin alimentar, iar noaptea lucram ca paznic. Uitându-mă în urmă, nu regret că am renunţat la sport. Ca antrenor de patinaj nu
mi-ar fi fost prea bine…“, spune Becze, împăcat cu decizia luată. A reuşit să strângă suficienţi bani pentru a porni o mică afacere, aşa că s-a orientat spre producţia de băuturi alcoolice, prin compania Amigo.

A început cu berea, apoi s-a reorientat spre vodcă, rom, chimion. A dezvoltat afacerea, iar ulterior s-a orientat şi către distribuţia de băuturi alcoolice. În anul 2000, Becze a luat o decizie menită să-i consolideze poziţia pe piaţă: s-a asociat cu distribuitorul Intercost din Odorheiu Secuiesc şi au format împreună Amigo&Intercost, care asigură distribuţia de băuturi alcoolice în Braşov, Covasna şi Harghita. În ceea ce priveşte producţia, problema lui Becze a rămas aceeaşi: piaţa neagră, care reprezintă aproximativ 60% din producţia totală. „În momentul de faţă, 90% din veniturile companiei provin din distribuţie, cu producţia e foarte greu“, mărturiseşte antreprenorul.

Un alt obstacol pe care Becze l-a întâlnit în ultimii ani a fost legat de concurenţă, care devenise tot mai puternică în regiunea pe care o acoperea (Braşov – Covasna – Harghita). Totuşi, criza a avut din acest punct de vedere o influenţă pozitivă asupra businessului său: companiile rivale care s-au extins artificial au început să se confrunte cu probleme tot mai mari, unele ajungând chiar în pragul falimentului. În ceea ce priveşte firma lui Becze, aceasta  a mizat pe eficientizare în vremuri tulburi. „Am implementat un nou sistem software, am renegociat costul pentru combustibil şi contractele de service pentru autoturisme şi am eficientizat rutele pentru livrare“, explică Tibor Becze.

Când vine vorba de angajaţii săi, tânărul afacerist este foarte vehement. A luat toate măsurile care se impuneau pentru a-şi ţine personalul aproape şi le-a interzis managerilor săi să vorbească în faţa salariaţilor despre recesiune. „Care criză? Dacă le vorbeşti oamenilor toată ziua despre asta, vom ajunge toţi să o simţim mult mai puternic“, explică el.

Deşi compania pe care o conduce are nevoie de el în fiecare zi pentru deciziile importante, Becze încă reuşeşte să evadeze pe gheață. „Cum prind puţin timp liber, dau o fugă până la patinoar să joc hochei cu prietenii. Până la urmă, asta e patria hocheiului“, zâmbeşte satisfăcut fostul campion. Pentru el, sportul cu crosa şi pucul e însă mai mult decât o pasiune. Becze e unul dintre sponsorii principali şi membru în Consiliul de Administraţie al campioanei Sport Club Miercurea-Ciuc.

Când vorbeşte despre hochei, tânărul afacerist se schimbă complet. Ia o poziţie comodă în fotoliu şi povesteşte cu dezinvoltură despre însemnătatea sportului în Harghita şi despre planurile de viitor. L-am întâlnit pe Becze între două meciuri ale finalei campionatului la hochei împotriva eternei rivale Steaua.

Foarte încrezător în şansele echipei pe care o susţine, fostul sportiv dă dovadă de respect când vine vorba de adversari şi spune că e o plăcere să joci cu tribunele pline, chiar şi în deplasare, însă din păcate sportul e prea puţin susţinut de autorităţi. Acţionarul Amigo&Intercost e însă hotărât să dea ceva înapoi sportului, aşa că va continua să sponsorizeze echipa locală şi să o susţină la fiecare meci. Mai mult, se gândeşte chiar la următorul pas: să o conducă. „Dacă mă susţine şi primăria, mă gândesc să cumpăr echipa de hochei a oraşului“, spune Becze. Prins între destinul echipei de hochei şi cel al companiei pe care o manageriază, antreprenorul reuşeşte cu greu să îşi facă timp pentru familie.

Atunci când Becze sau soţia sunt ocupaţi cu afacerile, o bonă se ocupă de cei trei copii ai familiei. Soţia lui Tibor Becze conduce restaurantele din cadrul firmei, precum şi compania de catering. Pe lângă distribuţia de băuturi alcoolice, afaceristul harghitean a mai investit în două blocuri de apartamente.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii