FacebookTwitterLinkedIn

„Grupurile mari din regiune (n.red. – Europa Centrală și de Est) vor să-și vândă operațiunile. Arbo a început în Croația și vinde în Ucraina. Generali vrea să vândă unele companii. Allianz iese din unele țări. Dacă te uiți în unele țări, dacă există un cumpărător potrivit, unele grupuri ar ieși rapid din acele țări. (…) Dacă întrebi grupurile mari: De ce nu ești în Armenia? Piața este prea mică! De ce nu ești în țările Baltice? Piața este prea mică. În Austria este un pic diferit, reacționează diferit”, a spus Theilmeier, în cadrul FIAR 2018, conferință organizată de Xprimm.

Alte tendințe menționate de Senior Vicepresident-ul GEN Re sunt apariția start-up-urilor în domeniu, cunoscând aproximativ 15, în ultimii ani, în regiune, și a fondurilor mutuale. De asemenea, au început să apară microasigurările în regiune, datorită dezvoltării tehnologiei.

„Viitorul este să fii mic și rapid!”, a subliniat Theilmeier.

Senior Vicepresident GEN Re (Germania), a spus că, în prezent, vedem, din nou, oligopol pe piața asigurărilor din Europa Centrală și de Est, precum în anii 80.

În prezent, ne îndreptăm spre un oligopol al trei sau opt grupuri internaționale, dintre care unele acționează regional, iar altele global. Întrebarea este: dacă acestea este un trend care va continua? În 1997, câd am intrat în asigurări: McKinsey spunea că în zece ani doar 10 companii mari vor domina piața globală, majoritatea internaționale. (…) La prima mea conferință FIAR, din 2002, la Sinaia, am avut 28 de întâlniri cu manageri de reasigurare de la companii din asigurări. Doar unul dintre ei avea acționar un grup internațional, unul dintre ei era în curs de a avea drept acționar majoritar un grup internațional, iar toți ceilalți erau locali. Toți ceilalți aveau programe locale de reasigurare locale, iar acum cred că a mai rămas doar unul și jumătate. Aveau structuri foarte simple. Toate reasigurările erau proporționale, iar în prezent sunt non-proporționale”, a detaliat Theilmeier.