Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

The next 100

Am avut onoarea de a fi invitată să vorbesc la un eveniment organizat de comunitatea de absolvenţi ai prestigioasei London Business School, la începutul lunii octombrie. Tema a fost Următorii 100 de ani. În viaţă, în business, în artă, în tehnologie, în relaţii.
Raluca_Life New_edito

O temă extrem de interesantă, la care mă gândesc mult în fiecare zi, atunci când constat că ritmul vieţii e din ce în ce mai alert, atunci când văd la ce schimbări monumentale și ultrarapide trebuie să ne adaptăm din mers sau, mai bine spus, din fugă. O temă despre care aș putea vorbi zile întregi, însă este bine și când sunt nevoită să mă rezum la circa 20 de minute, deoarece așa îmi pot structura mai bine ideile și îmi dau seama ce e mai important pentru mine.

Se spune că noi oamenii vom trăi o sută de ani. Se mai spune și că vom fi conectaţi la computere, pentru a performa mai rapid, mai bine, mai organizat. Jack Ma și Elon Musk avertizează încontinuu asupra pericolului inteligenţei artificiale, care poate derapa foarte ușor, spun ei. Și bănuiesc că Musk și Ma sunt în măsură să știe astfel de lucruri.

Eu am vorbit despre mobilitate – care cred că va rămâne apanajul unor happy few, în contextul în care, în urma automatizării masive, peste jumătate din oameni se estimează că își vor pierde locurile de muncă în următorii 15-20 de ani. Numai luna aceasta, Google a lansat căștile care traduc simultan din și în orice limbă, eliminând astfel din poignet un segment important de locuri de muncă. Iar KLM a lansat un serviciu bot prin care clienţii pot rezerva bilete de avion. Fără nevoia de asistenţă și interacţiune umană.

Mobilitatea socială? Cam tot pe acolo se situează. Adică minimă. Cum să mai poţi să ajungi undeva, într-o poziţie înaltă, când toate perspectivele sunt ocupate de mașini?

Știu, perspectivele nu sunt, poate, extraordinare. Ba chiar aduc a Matrix.

Dar asta doar pentru cei care nu știu să se facă de neînlocuit. Pentru cei care cedează în faţa tehnologiei și se lasă folosiţi în loc să o folosească. Pentru toţi cei pe care părinţii îi lasă în faţa televizorului și a computerului și a telefonului ore întregi, până când ajung să își piardă identitatea. Și unicitatea. Și conștiinţa umană, cea care ne face… oameni.

Citește și Septembrie, bucuria începuturilor

În era care vine (și care a început deja), eu (și se pare că sunt validată de cei mai mari oameni de afaceri și experţi) – eu cred că vor câștiga cei care nu sunt deja în Matrix, dependenţi de telefon sau alte instrumente care încep să ne conducă viaţa. Vor câștiga gânditorii, visătorii, cei care au o credinţă, un sens, un scop. Și o conștiinţă puternică a propriei identităţi.

Cu alte cuvinte – vor câștiga cei care nu își pierd sufletul, așa cum minunat s-a exprimat la Următorii 100 de ani Narcisa Lecușanu. Cei care știu că ceea ce ne desparte de mașini și ne situează deasupra oricăror circumstanţe negative este sufletul nostru, legătura noastră cu perfecţiunea și cu eternitatea. Cei care gândesc, simt, își caută propria companie, citesc, cugetă și cred.

Așa cred eu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii