FacebookTwitterLinkedIn

Pentru a face ordine în gânduri, idei de vacanță și visuri din copilărie sau, așa, de dragul clasificării, iată topul meu cu destinațiile de vacanță ce, indiferent de mode, vremuri și ploi, rămân pe poziții: an după an, sezon după sezon. 

10. Argentina – Clișeul e că Argentina e un colț de Europă la capătul pământului. Dar nu e nimic rău în asta. Buenos Aires are clădiri ce se aseamănă cu cele din Paris sau Barcelona și argentinienilor le place să petreacă mai abitir ca nouă. E toamnă acum în emisferă sudică și la iarnă, când noi vom dârdâi la temperaturi de îngheț, în Argentina va fi soare, cald, grătarele vor sfârâi și de la un geam se va auzi în dogoarea nopții un disc vechi de patefon cu Gardel cântând o milonga. Pentru aventurieri există pampasul nesfârșit și posibilitatea unei croaziere în Antarctica.

9. Noua Zeelandă – Vara vine și aici tot când la noi e iarnă, dar nu cu tangouri și vită la grătar (deși mielul neozeelandez ar putea fi un substitut mai mult decât gustos), ci cu sporturi extreme și peisaje din Pământul de mijloc. E atâta verde și atât aer curat, izvoare limpezi și turme de oi la păscut în țara în care oamenilor le place să se arunce în cap atârnați de o sfoară sau să facă rafting pe râuri sălbatice de munte încât, fricos sau nu, te bagi și tu în joc. Noua Zeelandă te încântă, te calmează, te dă peste cap la propriu și apoi te liniștește din nou. Auckland e cosmopolit, în Wellington e capitala, iar Christchurch e o Anglie în miniatură. Dacă aveți posibilitatea să ajungeți, eu zic că merită mai mult decât Australia.

8. Japonia – Clișeul aici e că totul e diferit: de la credințe și obiceiuri, ritualuri și feluri de mâncare și până la capacele de toaletă care se încălzesc, te spală și îți cântă și un cântecel. Și dacă mai punem trenuri de mare viteză, tehnologie de ultimă oră, o mică înclinație spre perversitate și cutremure ca parte din viața de zi cu zi, n-ai cum să ocolești Japonia dacă viața sau avionul te aduc în această parte a lumii.

7. Islanda – Intră în top pentru că e atât de izolată și, până de curând, destul de greu accesibilă. Dar low-costurile și-au făcut cărare prin aer și până la Keflavik, crizele financiare au mai domolit prețurile piperate de pe insulă, iar încălzirea globală ne face să căutăm temperaturi islandeze în vipia de iulie de pe la noi. Laguna albastră e un lac cu ape tămăduitoare, la Reykjavik casele sunt ca-n poveștile fraților Grimm, iar catedrală precum cea din centru n-ai să vezi nicăieri altundeva; cascadele sunt spectaculoase, vulcanii dau peste cap planurile de călătorie a jumătate de lume, iar pufinii sunt colorați. În port se mănâncă balenă la grătar, iar alcoolul, cu toată criza, a rămas la fel de scump. Și nu mai zic de Game of Thrones.

6. Maldive – Pentru luna de miere, apă verde, nisip alb și fin, pești colorați, pisici de mare, bungalow-uri pe apă, tratament regesc și peste 1.000 de insule din care poți închiria și tu una o jumătate de zi sau mai mult pentru tine și persoana iubită.

5. Statele Unite ale Americii – De la Elvis la Trump, din Memphis până în Queens, America e toată un vis de călător. Los Angeles, Las Vegas, New York, Miami, Seattle, Chicago, San Francisco, Dallas, Orlando, Atlanta – pentru cine vrea mainstream. Pentru ceilalți încă mai există porțiuni din Route 66 care merită străbătute într-o vară prăfuită la volanul unei decapotabile.

4. Franța – E de savurat după ce scapi de hoardele de turiști de la Turnul Eiffel și de la Luvru – obiective ce musai trebuie văzute, așa cum tot Parisul merită bătut la pas. Dar farmecul franțuzesc stă la tarabă în satele de câmpie cu piețe săptămânale unde te uiți și habar n-ai ce să cumperi, pe un șezlong la plajă ascultând murmurul croazetei, de veghe într-un lan de levănțică sau numărând bulele într-o pivniță din Champagne. Franța e pentru orice anotimp.

3. Grecia – Pentru că avem, n-avem bani, mergem în Grecia. Că tot Grecie e și într-un apartament din Paralia, și într-un bar din Mykonos, și în Creta, și în Santorini. Și le place și lor, ca și nouă, să stea pe la porți și să vorbească în prag de seară, să mănânce cartofi prăjiți cu orice, să cheltuie mai mult decât își pot permite și să se bucure de Paști mai mult ca de Crăciun.

2. Turcia – Vremurile schimbătoare din ultimii ani nu ne-au putut ține prea mult departe de țara otomanilor. Că vacanță mai bună ca la all inclusive în Antalya nu mai găsești pe nicăieri au demonstrat-o charterele zilnice ce zburau pline din toate colțurile României înspre țărmul Mediteranei turcești anul trecut. Pentru mine, Turcia înseamnă Istanbulul lui Pamuk și al lui Elif Shafak, peisajul extraterestru din Cappadochia, medresele din Mardin, kebabul din Adana și portocalele din Finike. Pentru tine?

1. Thailanda – Rămâne destinația numărul 1 de vacanță a întregii planete. Nu doar a mea și a ta. Și asta pentru că în Thailanda poți să faci orice. Mai puțin să schiezi. Eu cred ca aici, nu în America, turiștii își iau cea mai mare porție de zâmbete sincere de la vânzătorii de orice, eu știu că aici s-a inventat turismul cu rucsacul în spate, confortabil, dar pe buget redus, eu sunt convins că aici vei vrea să te întorci mereu că e Bangkok, insule în sud sau junglă și temple în nord. Thailanda are cei mai mulți și mai fideli, mai informați și mai săritori fani pe rețelele de socializare și în Thailanda știi că, oriunde ai fi, un prieten e oricând la un click distanță: cu un sfat, o informație, o direcție spre o bere rece.