FacebookTwitterLinkedIn

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut – când au fost tranzacționați aproximativ 111.000 metri pătrati – suprafața închiriată în semestrul I al anului  2013 a crescut cu 12%, atingând 125.000 metri pătrati. Analiza tranzacțiilor pe zonele Capitalei arată că în primul trimestru al anului ariile cele mai active au fost Central Business District (20%) și Centru-Vest (19%), în timp ce în cel de-al doilea trimestru zonă Pipera a atras 33% din închirieri, iar Central Business District a continuat să prezinte un interes sporit, totalizând 22% din suprafața tranzacționată. 

 În ceea ce privește profilul companiilor care au semnat închirieri de spații de birouri, în trimestrul 2 cel mai activ pe piață s-a menținut sectorul IT&C cu 21 de tranzacții reprezentând 28% din totalul absorbției, comparabil cu primul trimestru al anului, care a reprezentat 30%. Dintre aceste tranzacții, 9 au fost consiliate de The Advisers/Knight Frank –  companie care a intermediat în prima jumătate a anului închirieri totalizând peste 31.000 metri pătrați, în 20 de tranzacții – printre care închirierea unui spațiu de 2.500 metri pătrați de către Cegeka (Inside Software) în clădirea TCI. Următoarele categorii de companii active pe piață în prima jumătate a anului sunt: servicii profesionale (18%) și companii care operează în producție și energie (11%).

 „Și anul acesta cererea pe piață de birouri este relativ constantă, cu o ușoară creștere. De la începutul anului am intermediat 20 de tranzacții de închiriere de spații de birouri, exclusiv de clasă A, cu o suprafață medie de 1.550 metri pătrati pe tranzacție și totalizând peste 31.000 metri pătrati, o suprafață similară cu cea tranzacționatăde companianoastră în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Horațiu Florescu, President & CEO, The Advisers/Knight Frank.

 Activitatea pe piață spațiilor de birouri în primele două trimestre ale anului 2013 a constat în relocări și cereri noi în proporție de 55% (dintre acestea relocarile reprezintă peste 60%); renegocieri/reînnoiri 33%, extinderi de suprafața 7% și preinchirieri în proporție de 5%.