FacebookTwitterLinkedIn

Când îl întrebi despre concurența pe care modelul 2008 de la Peugeot o are în România, Marius Cocu, director de marketing și comunicare la Trust Motors, importator Peugeot și Citroen, aduce în discuție Opel Mokka, Renault Capture, Nissan Juke și Chevrolet Trax. ”Ne propunem să vindem, în România, 300 de modele 2008 în 2013”, explică Marius Cocu în fața presei de specialitate, invitată săptămâna trecută la un testdrive cu noul model.

După conferință, în care am aflat și alte detalii, tehnice și financiare (modelul este produs la Mulhouse, Franța, în urma unor investiții totale de 400 de milioane de euro, pe aceeași platformă cu Peugeot 208, față de care diferă prin dimensiuni – este vorba despre un crossover, adică un SUV de clasă B – , dar cu care se aseamănă în mai multe privințe, printre care și volanul sport, mai mic decât cele ”obișnuite”, touch-screen-ul de șapte inci și amplasarea instrumentelor de bord deasupra volanului ),  a venit momentul să preluăm mașinile.

M-am urcat, împreună cu alți doi colegi, într-un model cu motorizare pe benzină de 1,2 litri și 82 de cai-putere. În prima parte a traseului spre Vulcanii Noroioși am stat (confortabil) pe bancheta din spate. Spațiul pentru pasagerii din spate este suficient, iar dacă luăm în calcul că bancheta se poate rabata complet, până la stadiul de ”platformă”, putem afirma că modelul este unul potrivit atât traficului urban, cât și unor călătorii în afara orașului, chiar pe teren ușor accidentat, datorită gărzii la sol ridicate. Un aspect deloc de neglijat este că volumul portbagajului variază, în funcție de modul de rabatare al banchetei, între 420 și 1.400 de litri.   

Află mai multe detalii din GALERIA FOTO

Am trecut la volan în a doua parte a traseului și am avut ocazia să conduc noul Peugeot 2008 în condiții de drum virajat și nu întotdeauna perfect asfaltat ( a se citi drum plin de gropi). Am evitat pe cât posibil ”craterele” din șosea, ocazie cu care am putut să mă conving de manevrabilitatea foarte bună a automobilului, menționată de Marius Cocu la conferința de presă. Cu toate acestea, nu am reușit să ocolesc chiar toate găurile din drum, pe care însă aproape că nu le-am simțit nici în volan și nici în scaun, datorită suspensiilor care preiau foarte eficient șocurile.

Dacă suspensiile și amortizoarele par perfect calibrate, nu același lucru se poate spune despre cutia de viteze, cel puțin nu pentru condițiile de drum în pantă pe care le-am întâlnit. Astfel, la urcare, viteza a doua este prea puțin pentru motor, care ”urlă” din toți rărunchii, în timp ce a treia este prea mult, motorul ”gâfâind” din cauza turațiilor reduse. În cazul motorizării diesel, lucrurile stau ceva mai bine din acest punct de vedere, cum de altfel se întâmplă și la modelul 208, testat de ”Forbes Romania” anul trecut.

Testdrive: Peugeot 208. Ca la 20 de ani