FacebookTwitterLinkedIn

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a menționat că cetățenii nu trebuie să mai fie reticenți la termoscanare pentru că aceasta nu implică niciun risc. Măsurarea temperaturii la intrarea în sediile firmelor sau în supermarketuri reprezintă o metodă de prevenire a răspândirii cu coronavirus, metodă impusă de starea de alertă.

De aceea, firmele cu peste 50 de angajați care nu se folosesc de acest mijloc de prevenție a răspândirii bolii riscă să fie amendate. Termoscanarea este necesară pentru a depista persoanele infectate. Tocmai de aceea este obligatorie purtarea măștii, în cazul în care printre cetățenii există și persoane asimptomatice.

„Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru”, a declarat Raed Arafat, conform Digi 24.

Firmele sau supermarketurile care nu respectă această regulă, în cazul unui control DSP sau a altor organe de control, vor fi amendate. Ideile false răspândite pe rețelele sociale îi fac pe cetățeni să se revolte împotriva acestei măsuri.

„Toate instituţiile statului sunt preocupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem, avem şi grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite, chiar extrem de agresiv, în reţelele de socializare. Pe lângă asta, vine, bineînţeles, partea de securitate cibernetică”, a menționat Raed Arafat.