FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit legislației în vigoare – legea audiovizualului și decizia CNA nr. 72 din 02 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, CNA publică lista must carry pe pagina sa de internet la adresa www.cna.ro, după ordonarea televiziunilor în funcție de audiența pe anul 2013, comunicată de către Asociația Română pentru Măsurarea Audiențelor (ARMA), organismul care măsoară oficial audiențele televiziunilor în România.

Regula must carry a fost marcată în trecut de controverse care în parte au fost rezolvate, în parte nu au fost. Printre cele mai aprinse și încă nerezolvate sunt cele legate de mărimea prea mare a pachetului de televiziuni obligatorii la retransmisie – 25 de televiziuni private la care se adaugă televiziunea internațională a francofoniei TV5, Erdely TV (deoarece este un program destinat minorităţilor naţionale cu o pondere mai mare de 20%, aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României: în judeţele Harghita – 84,61%, Covasna – 73,81%, Mureş – 39,26%, Satu Mare – 35,22%, Bihor – 25,92%, Sălaj – 23,07%) și toate televiziunile publice din România (în total 9 canale, ce includ TVR1, 2 și 3, TVR News și 5 studiouri teritoriale).

O altă sursă de discordie între distribuitorii de televiziune prin cablu și televiziuni a fost exceptarea operatorilor DTH de la regula must carry, fapt care în trecut a favorizat presiunile televiziunilor comerciale din pachetul gratuit pentru taxarea pe abonat a retransmisiei prin satelit.

Un moment memorabil în procesul de stabilire a listei de anul trecut a fost ieșirea televiziunii Mynele TV din must carry, deși avea audiențe superioare altor televiziuni, din cauza ratării termenului de comunicare către CNA a opțiunii de a face parte din acest pachet.

Reprezentanții Mynele TV au declarat pentru Media Expres că anul acesta va îndeplini toate formalitățile pentru a nu mai rata distribuția la nivel național.