FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Teraplast va investi anul acesta 11 milioane de euro în Serbia, sumă ce include valoarea achiziției fabricii, investiții de 2,7 milioane de euro în dezvoltare și capital de lucru de 4 milioane de euro.

Compania achiziționată are o capacitate de producție similară celei a subsidiarei TeraSteel, adică 2,2 milioane de metri pătrați, anual, și respectiv aceleași utilaje. Această fabrică va deservi în principal țări precum: Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croația și Muntenegru, dar și piețe secundare precum Ungaria, sudul României și nordul Greciei. Potrivit estimărilor Teraplast, aceste piete au, în acest an, un potential de 9,6 milioane de metri pătrați, adică venituri de aproximativ 153 milioane de euro.

Piața panourilor din Serbia este estimată la 2,3 milioane de metri pătrați, din care producția locală reprezintă 20%, diferența fiind importuri. Spre comparație, în România producția locală reprezintă aproximativ 80% din totalul pieței, având nouă fabrici de panouri termoizolante. TeraSteel vinde peste 33% din producția realizată în România pe piețele externe.

„Achiziția din Serbia face parte din strategia Grupului Teraplast de a crește volumul vânzărilor și profitabilitatea. TeraSteel exporta în Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Slovenia de aproximativ doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem să creștem exponențial vânzările în zona Balcanilor. Suntem convinși că Grupul Teraplast poate să devină un exemplu pentru companiile românești care, până în acest moment, nu au avut curajul sau nu au fost încurajate să deschidă fabrici pe piețele externe. În schimb, firmele din Polonia, Rusia sau Ungaria au deschis fabrici în România și sunt foarte active în zona construcțiilor. Prin cele două achiziții de anul acesta Grupul Teraplast va ajunge să consume în 2018 capacitatea de producție a unui combinat mediu, adică peste 70.000 de tone de tablă, în valoare de peste 55 milioane de euro”, a menționat Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie al Teraplast.

Grupul Teraplast și-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 434,6 milioane de lei și un profit net de 38,1 milioane de lei, la o valoarea EBITDA de 63,3 milioane de lei. În primele trei luni din 2017, grupul a realizat o cifră de afaceri de 66,5 milioane de lei, un profit net de 1,6 milioane lei și EBITDA de 6,6 milioane de lei.

Grupul Teraplast include compania Teraplast (producător de țevi, granule și profile din PVC), subsidiara TeraSteel (producător de panouri sandwich și structuri metalice zincate), subsidiara Teraglass (producător de ferestre și uși din PVC), subsidiara Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activitățile logistice ale grupului) și Politub (producător de țevi din polietilenă).