Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Teofil Mureşan

Teofil Muresan.jpg
Avere: 50 milioane de euro Vârstă: 44 de ani Reşedinţă: Cluj Domenii: infrastructură, telecomunicaţii

Să devii milionar din infrastructură în comunicaţii nu pare foarte greu la prima vedere. Cum România este o ţară rămasă în urmă la acest capitol, deschiderea unei afaceri în acest domeniu reprezintă o oportunitate. Asta au încercat şi fraţii Teofil şi Simion Mureşan, deşi au avut multe piedici de înlăturat în afacerea lor de-a lungul timpului.

De altfel, dacă nu ar fi fost cu un pas înaintea competitorilor, acţionarii Electrogrup ar fi pierdut şi mai mult. În 2009, cifra de afaceri a Electrogrup a fost de 20,2 milioane de euro, cu 7,5 milioane euro mai puţin decât în 2008. Măsurile luate în ultima perioadă au vizat stoparea principalelor investiţii şi concentrarea pe zona de telecom, după cum declară Teofil Mureşan.

„Existând cerere pe acest segment şi resursele noastre fiind limitate, ne-am concentrat acolo şi n-am mai dezvoltat altceva“, spune acesta. Planurile de extindere ale Electrogrup (companie care derulează, la nivel naţional, proiecte complexe de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii) vizează, în prezent, acoperirea întregii ţări. Compania este deja prezentă în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Braşov şi urmează să se extindă şi în Constanţa. Aici au încheiat un joint-venture cu două firme germane, care instalează centrale eoliene în România. Mureşan intenţionează să se extindă în afara graniţelor ţării, în ţările din spaţiul sud-est european.

 

Deşi recunoaşte că faţă de potenţialul eolian existent atât în România cât şi în Bulgaria, proiectele sunt abia la început, Mureşan mizează pe acest segment. Mai exact, Electrogrup poate asigura instalarea şi mentenanţa unei centrale eoliene. După 13 ani de antreprenoriat, Teofil Mureşan îşi aminteşte că la începuturi compania sa asigura doar consultanţă în domeniul energetic. Experienţa personală a acestuia ca lucrător la Renel a fost în zona energetică. „Am lucrat pe diferite trepte de dispecerat energetic: oraş, judeţ şi în ultimii ani la Dispeceratul Naţional“, povesteşte Mureşan. Partea energetică a pierdut în timp din ponderea firmei în favoarea celei de telecom. Explicaţia e simplă: s-au făcut investiţii mari în telefonie mobilă şi infrastructura aferentă şi marjele de profit au fost mai bune acolo. Mizând pe această tendinţă, Electrogrup a ajuns în prezent cel mai mare constructor de infrastructură de telefonie mobilă din ţară.

Electrogrup se laudă şi cu câteva premiere pe piaţa românească. A venit cu primele soluţii de fibră optică aeriană, a adus primul cablu dielectric. A fost prima firmă care a instalat un cablu de fibră optică pe linii de medie tensiune în România. Împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj au brevetat primul site de telefonie mobilă instalat pe un stâlp de înaltă tensiune în localitatea Vâlcele. De altfel, această soluţie ieftină a fost înregistrată la OSIM. Pe lângă Electrogrup, din grupul de firme mai fac parte Direct One, operator de telecomunicaţie, cu sediul la Bucureşti, Amgaz Furnizare, furnizor de gaz şi Ten Transilvania Energy, furnizor de energie electrică şi dezvoltator de proiecte eoliene în Dobrogea. Grupul de firme a raportat pentru 2009 o cifră de afaceri de peste 55 milioane de euro.

 

Mureşan spune că succesul firmei pe care o conduce vine din faptul că s-au dezvoltat în domeniile profesionale ale acţionarilor. Au început în zona energetică, apoi telecomunicaţii (pentru că utilajele şi construcţia unui turn de telefonie mobilă sunt foarte aproape de cele ale unei linii electrice de înaltă tensiune).

Printre planurile de dezvoltare, prioritar ar fi proiectul eolian al companiei Ten Transilvania Energy, din judeţul Constanţa, localitatea Grădina. Acesta a fost demarat acum doi ani, odată cu achiziţionarea unui teren de 172 de hectare, la care s-ar mai putea adăuga alte 22 de hectare. După un an de cercetări, o companie austriacă a realizat studiul de vânt şi a confirmat potenţialul eolian al zonei. Producţia de energie electrică va fi al doilea domeniu în care clujenii îşi propun să investească în viitor, după telecom. Electrogrup face studii cu panouri solare, instalate pe clădirea companiei, pe care le monitorizează un an de zile ca să obţină date certe despre potenţialul solar în zonă. Urmează ca prin extrapolare să pună astfel de panouri solare şi în alte zone din ţară.

Următoarea investiţie în zona de producţie va fi într-o centrală cu grupuri în cogenerare pe gaz şi biomasă într-un parc industrial lângă Câmpia Turzii, care va fi dezvoltat de o companie germană. „Acolo facem un proiect de reţea energetică inteligentă. Preconizăm o investiţie între 20-30 milioane de euro, pentru care va trebui să căutăm fonduri“, susţine Mureşan.

Listarea la bursă, atunci când va fi cazul, va fi varianta prin care fraţii Mureşan cred că se vor putea finanţa de la un moment dat încolo. „Încercăm de anul acesta să tatonăm în vederea unei posibile ieşiri pe piaţa de capital, în 2011“, a adăugat Teofil Mureşan.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii