FacebookTwitterLinkedIn

România ar putea adera la zona euro în 2022, odată ce venitul celor mai săraci cetăţeni va creşte, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Reuters, scrie Mediafax.

„Deja întrunim în prezent toate cerinţele formale, am putea să ne alăturăm uniunii monetare chiar mâine, dar ne temem că va avea un efect negativ asupra veniturilor pensionarilor şi a celor mai săraci”, a declarat Meleşcanu pentru cotidianul polonez.

Cursul de schimb afișat de BNR, calculat ca medie a celor afișate de piața, a fost de 4,5958 de lei pentru un euro, cu 0,19% peste cel din ziua anterioară.

„Cred că vom adopta moneda euro în cinci ani, în 2022”, a adăugat ministrul.

Din zona euro fac parte 19 state. Cel mai recent, Lituania, s-a alăturat în 2015.

Este pentru prima dată când autoritățile autohtone anunță o asemenea dată. România avea stabilită ca țintă de adoptare a euro anul 2015. Acel an a trecut fără ca autoritățile să reacționeze.

Reprezentanții Băncii Naționale a României au declarat, în mai multe ocazii că țara noastră îndeplinește criteriile tehnice de aderare la zona euro, dar este nevoie de mai mult de atât pentru a fi acceptați în clubul celor 19 țări.

Luna trecută, premierul Mihai Tudose a afirmat și el că aderarea României la zona euro este „un angajament” pe care țara noastră l-a luat odată cu intrarea în Uniunea Europeană, precizând că mai este foarte mult de lucru „la convergență”, reamintește Agerpres.

Premierul mai spunea, atunci, că nu există un termen fixat în acest sens:

Nu ne-am fixat un termen. Cât de repede posibil, dar nu vrem să ardem niște etape, fiindcă apoi ne facem mai mult rău decât bine”.

Cu un nivel de peste 5,5%, România a avut cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, atât în trimestrul întâi al anului, cât și în cel de-al doilea. Astfel, a continuat tendința din ultimii doi ani.