Cautare
, Contributor

Forbes.com

Industrie |
|

Teodor Apostol Gheorghe – 500 Miliardari Ediţia 2011

Nume: Teodor Apostol Gheorghe Avere: 10-11 milioane de euro Varsta: 61 de ani Resedinta: București Domeniu/Companie: Industria navală, imobiliare

În ultima lună a anului 2010, omul de afaceri Teodor Apostol Gheorghe şi-a majorat participaţia la capitalul social al companiei Shipyard ATG la 94%, de la 80%. Shipyard deţine din 2002 Şantierul Naval din Giurgiu, cel mai important agent economic din judeţ.

Modificarea structurii acţionariatului este urmarea efectuării unei majorări a capitalului social, la care Ion Mocanu, care deţinea aproape 15% din acţiuni, nu a participat. De menţionat că, la aceea dată, Mocanu deţinea funcţia de director general al şantierului.

Cel de-al treilea asociat, Adrian Patriche, care este directorul de producţie al SNG Shipyard ATG, şi-a păstrat cota de 5%. Teodor Apostol Gheorghe este comandat de navă, absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân“, coleg de promoţie cu preşedintele Traian Băsescu.

Criza a afectat puternic activitatea constructorilor de nave, cererea – atât de nave noi, cât şi de reparaţii – scăzând puternic începând cu anul 2009. Cu toate acestea, şantierul din Giurgiu poate fi considerat un succes deoarece până în prezent nu înregistrează pierderi. Însă dacă în anul 2009 cifra de afaceri a fost de 63 de milioane de lei, iar profitul de 6,5 milioane lei, anul trecut aceste sume s-au diminuat cu aproximativ 35%. Debutul anului 2011 este şi mai îngrijorător, numărul comenzilor noi scăzând cu jumătate faţă de anul anterior. În ultimii ani numărul comenzilor noi a fost în medie de 10 unități pe an.

Din 2002, anul privatizării, de la Galaţi au fost lansate la apă 44 de nave. La jumătatea lui 2011, şantierul funcţiona la aproximativ 40% din capacitatea sa. La Galaţi pot fi construite simultan patru nave cu o lungime maximă de 110 metri şi o greutate maximă de 3.000 de tone.În acest an, Shipyard ATG Giurgiu a vândut către administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi două nave multifuncţionale pentru depoluarea apei, valoarea contractului fiind de 12,39 de milioane lei, fără TVA.

Navele sunt autopropulsate şi vor fi folosite în porturile Galaţi şi Tulcea pentru depoluarea şi colectarea deşeurilor solide şi lichide de la nave şi de la suprafaţa apei în caz de poluare accidentală. Însă 90% din producţie este destinată exportului, principalii clienţi fiind firme germane, franceze şi olandeze. Numărul angajaţilor a fost redus la aproximativ 300, faţă de 400 câţi erau în 2009.

Problemele nu sunt cauzate doar de problemele financiare cu care se confruntă armatorii, ci şi de reţinerea băncilor de a acorda credite pentru o industrie cu ciclu lung de fabricaţie: 9-14 luni pentru o navă. Teodor Apostol este un jucător activ şi pe piaţa imobiliară, majoritatea activelor sale fiind situate în judeţul Giurgiu.

Vezi care era averea lui Teodor Apostol Gheorghe în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii