Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Teodor Ancuța – 500 Miliardari Ediția 2011

Teodor_Ancuta_MB020.jpg
Nume: Teodor Ancuța Avere: 10 milioane de euro Varsta: 64 de ani Resedinta: Sibiu Domeniu/Companie: Turism, agroalimentar, piața de capital Pasiuni: masini, sport

Nu mai este preşedintele Bursei de la Sibiu, dar nici pensionar nu se cheamă. Teodor Ancuţa are acum mai mult timp pentru proiectele sale din turism, care se concentrează la Păltiniş.

Pe Teodor Ancuţa nu-l vei auzi vorbind decât la viitor. „Voi construi“, „voi finaliza“, „voi restaura“ sunt doar câteva dintre cuvintele care apar, la fiecare trei fraze, în discursul lui. La cei 64 de ani ai săi, consideră, însă, că „a sosit timpul să mai opresc din motoare, să am mai mult timp pentru nepoţi, să mai povestesc cu ei şi cu cei apropiaţi“. La începutul lunii iunie, în momentul interviului oferit „Forbes România“, Ancuţa tocmai era pe ultima sută de metri cu activitatea la Bursa din Sibiu. La Registrul Comerţului încă figura la acel moment drept preşedintele Consiliului de Administraţie, deşi demisia lui fusese depusă cu o lună în urmă (preşedinte al Sibex a fost numit, după îndelungi frământări, Dan Simionescu). „Am vrut să las Bursa pe mâna unui profesionist. Acţionarii au ales altă variantă“, spune, în treacăt, omul de afaceri sibian.

Teodor Ancuţa a fondat Sibex-ul de astăzi (Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu) în urmă cu 17 ani. În primul an, compania a funcţionat sub o altă denumire. „Bursa a fost copilul meu şi nu mi-a fost uşor să închei. A fost cel mai de prestigiu proiect. Puţini oameni se pot lăuda, în lume, că au plecat de la zero şi au construit o bursă autorizată şi reglementată“, se consolează omul de afaceri. Apreciază că fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti nu se va finaliza, din cauza „voturilor“ celor din Capitală. Fostul preşedinte al bursei din Sibiu deţine 1,5% din Sibex, care, la o cotaţie de 1,47 lei/titlu SBX, la cât se tranzacţionau la jumătatea acestui an, valorau aproximativ 730.000 de lei (175.000 de euro). Ancuţa nu este, însă, omul regretelor. Se concentrează acum pe proiectul turistic de la Păltiniş. Opt active, 12.000 de metri pătraţi de hoteluri şi vile („Casa turiştilor“ – vila 16, 17 şi 18, vila lui Ceauşescu – vila 20 Sinaia, vila 21, vila 13 Gaudeamus, vila 3 Pensiune, vila 1), 15 angajaţi şi investiţii proiectate de aproximativ patru milioane de euro. Până la finalul anului 2012, restaurarea, reamenajarea şi extinderea vor fi gata, iar numărul angajaţilor va fi de cel puţin trei ori mai mare, ajungând la 45.

Până atunci însă, vorbeşte despre un grad de ocupare de 36% la unităţile de trei stele deţinute şi de 27% la cele de două stele, de multe planuri şi despre deschiderea a noi linii de finanţare. În parteneriat cu investitori străini, Teodor Ancuţa vrea să pună pe picioare o sală de bowling şi o discotecă, într-o altă locaţie deţinută tot de el, în centrul staţiunii. Omul de afaceri visează, pentru anul 2012, la o pârtie sintetică la Păltiniş, dar şi la o parcare.

Este convins că staţiunea montană va deveni un punct de atracţie, şi nu doar pentru români, care continuă să reprezinte, anual, un procent de 90% din vizitatori. Potenţialul zonei va permite dezvoltarea turismului de afaceri, dar şi a celui sportiv. Teodor Ancuţa a început deja lucrările de amenajare şi la un SPA. A atras fonduri europene de 3,5 milioane de euro (70% sunt nerambursabile) şi intenţionează să mai acceseze. Obiectivul principal îl constituie de această dată fabrica de mezeluri din Hamba. Discuţia este întreruptă brusc de designerul care îi cere OK-ul pe mochetele ce vor fi folosite în reamenajarea vilelor din Păltiniş. Fiica şi ginerele său, ambii implicaţi în proiectele turistice, analizează dacă este cea mai bună variantă, şi conversaţia este animată de părerile contradictorii. Teodor Ancuţa este însă mulţumit: visele lui încep să se materializeze. Treptat, dar sigur. Vorbeşte cu însufleţire despre Casa Turiştilor, monument istoric care datează din anul 1894 şi pe care vrea să-l recondiţioneze. A mărit deja interiorul la 20 de camere şi vrea să construiască şi o patiserie acolo, tot în parteneriat cu potenţialii investitori americani. Spune în treacăt şi că preţurile la cazare au scăzut anul trecut. „Altfel nu aveam nicio şansă“, recunoaşte el.

O şansă mai consistentă însă ar fi întrevăzută dacă planul de dezvoltare al staţiunii Păltiniş – conceput, la iniţiativa Consiliului Judeţean Sibiu, de doi arhitecţi francezi– va fi şi pus în practică. Până atunci, Teodor Ancuţa continuă să vorbească la viitor despre toate proiectele lui –, ca şi cum totul ar fi posibil. Nu se îndoieşte că aşa va fi. Se bazează pe simţul practic, care l-a ajutat de fiecare dată până acum. „Toată viaţa mea am construit. În fiecare zi pun câte o cărămidă, am făcut în fiecare zi câte ceva acasă sau în afacerile mele“, spune sibianul.

Vezi care era averea lui Teodor Ancuța în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii