FacebookTwitterLinkedIn

Pe bucureșteanul Dan și pe australianca Rebecca i-am cunoscut pe terenul de tenis. Pe echipamentul ei scria ”Tennis Hero”, iar Dan m-a întrebat, imediat, de la biroul lui amplasat la marginea terenului, ce părere am despre noile lor echipamente, mândru că abia ce le-au scos din fabrică. Apoi, a urmat șirul meu de întrebări, despre afacerea lor, ce doar a împlinit un an.

”Am început Tennis Hero în iulie, anul trecut, la Clubul Diplomatic. Și eu, dar și asociata mea suntem foști jucători profesioniști de tenis. Eu am făcut tenis de performanță timp de 10 ani și am fost vicecampion al României, ea a luat locul 2 în Australia, amândoi la juniori”, ne introduce Dan în povestea afacerii lor. În perioada junioratului s-au și cunoscut, iar în urmă cu doi ani încolțea ideea acestei afaceri, ce va genera o cifră de afaceri de 100.000 de euro în acest an.

”În urmă cu doi ani mergeam în Australia și acolo am văzut niște competiții foarte interesante unde, în timpul unui turneu jucai aproximativ trei meciuri. Ei pun foarte mult accent pe ideea că atunci când joci un meci și pierzi, de obicei înveți mai mult decât atunci când câștigi. Mi-a plăcut mult ideea și am vrut să o aduc în România”, adaugă CEO-ul școlii de tenis. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, reacțiile românilor în urma unui scurt sondaj făcut de aceștia i-a făcut să schimbe traiectoria businessului. ”Toți au fost încântați de ideea competițiilor de acel fel, dar nimeni nu se înscria efectiv. În schimb, răspunsurile lor ne-au făcut să tragem concluzia că trebuie să ne orientăm către copii și către antrenamente, nu competiții”, punctează Dan. Pentru că da, sportivii ce au devenit acum antreprenori spun că ”sunt multe lucruri de îmbunătățit pe plan local”. De la antrenorii care au un comportament abuziv, și până la încălzirea insuficientă din balon, pe timp de iarnă.

Și-au făcut planul și au pornit pe terenul de business. ”Am accesat la început fonduri europene – 25.000 de euro, la care am adăugat 5.000 de euro din fonduri proprii. I-am investit pe aceștia până în decembrie 2015, iar în prezent am ajuns la o investiție totală de 60.000 de euro, diferența fiind bugetată în special din profit”, ne-a explicat fostul sportiv.

Citește și: The Barber Shop, frizeria de altădată pe care doi antreprenori vor să o transforme în franciză

DE LA TENIS LA ANTREPRENORIAT, LA DOAR 23 DE ANI

De ce tenis? Dan ne clarifică: ”Am fost foarte pasionat de sport încă de mic, am făcut absolut orice – tenis, polo, rugby, karting, ski etc. Cred că am încercat tot. La un moment dat, mergeam în paralel cu polo și cu tenis, ambele de performanță, dar cred că dacă ești mai bun la un sport, te atrage mai mult acela. Așa că m-am axat foarte mult pe tenis și mă bucur că am făcut asta pentru că, spre deosebire de alte sporturi, tenisul îți dezvoltă multe calități: te învață să pierzi, să ții capul sus, să ai o atitudine corectă, să-ți respecți adversarul. Toate acestea te vor ajuta apoi și în viața de zi cu zi pentru că îți dezvoltă gândirea strategică”.

Acum, Dan Lazăr are 23 de ani, iar asociata lui, 22 de ani. Cum vede el antreprenoriatul? ”Cred că este foarte important de unde pleci. Dacă nu ești foarte bogat când ești copil, ai de două sau trei ori mai multe șanse să devi antreprenor. Copiii din ziua de azi primesc foarte multe lucruri pe tavă și, nu zic că nu este bine, dar trebuie controlat foarte bine acest lucru. Este posibil să le omori bucuria aceea de a câștiga ei cu mâinile lor. Mie îmi dă o satisfacție uriașă că am o echipă atât de mare, șapte antrenori în total, și îmi dau seama cât de mult contează business-ul acesta și pentru ei, pentru că au anumite target-uri, vise, dorințe, iar Tennis Hero este una dintre căile prin care ei vor ajunge unde își doresc”.

Antrenorii de la Tennis Hero sunt cu toții foști jucători profesioniști de tenis, tineri până în 25 de ani cu care Dan a interacționat când juca tenis și a căror atitudine l-a cucerit. ”Acesta a fost primul criteriu la angajare”, completează acesta.

LA MASĂ CU FEDERER

Fiecare dintre noi are un idol sau, mai simplu, o persoană pe care o apreciază foarte mult. Iar dacă avem norocul să o întâlnim și să stăm de vorbă cu ea, acel moment poate conta enorm pentru noi. ”În perioada în care am locuit în Germania am călătorit către Basel, Elveția. Acolo se desfășura turneul ATP World Tour 500, jucau și românii Marius Copil și Victor Hănescu, iar Hănescu mi-a făcut un ecuson pe care scria că sunt antrenorul lui. Am avut acces la players’ lounge unde era Juan Martín del Potro, dar și Federer. Mi s-a părut foarte interesant să-l văd în culise, de aproape, să descopăr că este foarte deschis și prietenos. Am stat față în față pe durata prânzului și îmi amintesc că eram timorat și am reușit doar să-i urez noroc. Însă, este fără îndoială o experiență pe care o voi ține minte toată viața. Pe Federer îl văd ca un lider în adevăratul sens al cuvântului, atât în sport, cât și în business. Este un sportiv multilateral dezvoltat care reușește să aibă și o familie, și o viață sportivă, să aibă și afaceri, deci să le îmbine pe toate în mod armonios”, își amintește Dan cu un zâmbet nostalgic.

Și pentru că în timpul junioratului și-ar fi dorit să joace cu nume mari din tenisul românesc, cum ar fi Pavel, de exemplu, fostul sportiv are în plan o inițiativă care se învârte tot în jurul cuvântului ”hero”. ”Pentru ca membrii noștri (n.r.: copiii), să se apropie mai mult de eroii lor, vrem să organizăm pe viitor lecții cu Simona Halep și Horia Tecău, pentru început. Lecțiile să fie «cumpărate» la licitație, iar banii să meargă spre o cauză caritabilă”, completează Dan. Antreprenorul estimează că o astfel de lecție cu Simona Halep ar ajunge la un ”cost” de 15.000-20.000 de euro.

Citiți articolul complet într-un număr viitor al revistei Forbes.