Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Energie |
|

Tendințe pozitive în sectorul energiei. Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica: “Noile tehnologii nucleare vor fi mai versatile și vor susține energia regenerabilă”

După un proces activ de rebranding, Nuclearelectrica și-a conturat strategia pe termen lung, vizând consolidarea business-ului și demararea de noi proiecte.  
Cernavoda-Cosmin-Ghita

Efectele pandemiei se regăsesc și în sectorul energiei. Marii producători și furnizori s-au confruntat cu diferite probleme, în funcție de specificul business-ului și de trendurile din industrie. Pentru Nuclearelectrica, însă, anul 2020 s-a dovedit a fi unul benefic. Deși pandemia a avut impact asupra afacerii, căci timp de două luni personalul operațional a fost izolat la Cernavodă, producătorul a reușit să își desfășoare activitățile stabilite și să livreze nivelul de energie propus. “Ca și profitabilitate, 2020 s-a dovedit a fi un an foarte bun pentru noi, deși inițial aveam emoții legat de asta. Am avut și o schimbare de paradigmă, care înseamnă dezvoltarea proiectelor Unităților 3 și 4, care ne-a adus un nou început. În ciuda dificultăților operaționale pe care le-am avut, a fost un an bun pentru noi“, a declarat Cosmin Ghiță, CEO-ul companiei, pentru Forbes România. Nuclearelectrica a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 2,44 miliarde de lei (501,4 milioane de euro) și un profit net de 699,3 milioane de lei (143,1 milioane de euro), în creștere considerabilă față de valorile înregistrate anul precedent.

Astfel, Cosmin Ghiță se poziționează drept un optimist. Privind spre viitor, el nu numai că vede tendințe pozitive în sectorul energiei, ci știe că parcursul Nuclearelectrica va fi unul ascendent. Pe termen lung, compania a setat o strategie puternică de consolidare și continuă proiecte ce au în vedere atât dezvoltarea afacerii, cât și îmbunătățirea proceselor acesteia. Ba mai mult, compania a trecut deja printr-un proces de rebranding, despre care CEO-ul afirma glumeț că “era și timpul”. Revenind la proiecte, Nuclearelectrica are planuri ambițioase. “Proiectele… mergem înainte cu ele. Pe partea de digitalizare avem un proiect început anul trecut, ce se va întinde anul acesta și o parte din anul viitor. Sperăm să terminăm, astfel, 26 de miniproiecte care vor putea să ne îmbunătățească munca administrativă, utilizând procese digitale“. Nu respinge digitalizarea, ci dimpotrivă, știe că este un pas natural în evoluția fiecărei afaceri. De asemenea, consideră că în partea de producție, ori partea operațională și tehnică, gradul de digitalizare ar putea fi mai scăzut, însă din punct de vedere administrativ, va fi din ce în ce mai necesar. “Ca și resursă umană, anul acesta reprezintă pentru noi un focus special. Am demarat o campanie de angajări destul de agresivă, estimăm în jur de între 300-500 de noi veniți în cadrul organizației noastre, lucru care ne bucură“, continuă CEO-ul. Nuclearelectrica începe, astfel, activități privind atragerea și reținerea de noi angajați, cursuri de mentorat și de formare și parteneriate cu diferite universități de profil din țară.

Pe termen mediu și lung, Cosmin Ghiță prezintă inițiativa privind instalația de detriere, un proiect discutat de mult timp, “care îmbunătățește condițiile de exploatare, dar care permite și extragerea tritiului din apa grea. Apa-grea este utilizată, iar tritiul rezultat poate fi un combustibil pentru noile reactoare la care se lucrează pe bază de fuziune. Am putea fi o sursă europeană de tritiu“. Proiectul, estimat la 190 milioane de euro, a fost lansat în parteneriat cu BERD, care împrumută societatea cu o sumă de 150 milioane de euro. Instalația de detriere ar putea fi pusă în funcțiune în preajma retehnologizării Unității 1, mai spune Cosmin Ghiță, adică în perioada derulării ultimei faze. În ceea ce privește retehnologizarea Unității 1, proiect început în 2018, Nuclearelectrica speră că la începutul anului 2022 să ia decizia finală de investiții. Retehnologizarea este un proiect estimat la 1,2-1,5 miliarde de euro, din fonduri proprii acumulate şi surse atrase. Cosmin Ghiță amintește faptul că pe agenda business-ului, pe lângă retehnologizarea Unităţii 1 de la Cerna­vodă, se află și deschiderea şantierului pentru Unităţile 3 şi 4 de pe aceeaşi platformă. “Urmează să demarăm prima fază a proiectului, cea de lucrări pe proiect, în următoarele 12 luni. Ulterior urmează faza de inginerie și de construcție efectivă. Șantierul va fi realizat în jurul anului 2024“. În subsidiar, Nuclearelectrica ar putea inaugura anul acesta noul punct de lucru de la Făltioara.

Activitățile Nuclearelectrica, însă, transced sectorul și se concentrează și pe posibilitatea producerii de hidrogen, despre care Cosmin Ghiță crede că România are toate șansele să se poziționeze drept un important producător. “Hidrogenului drept combustibil ar putea lansa industria. Producția de hidrogen din surse nucleare este una dintre producțiile cu cea mai mare eficiență“, spune el. Cu toate acestea, inițiativele trebuie privite pe termen lung, căci reprezintă proiecte cu o durată mare de timp. “Mai avem două activități: producția de izotopi medicali și am început să evaluăm posibilitatea producției de hidrogen. Avem chiar și un proiect depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în acest sens și studiem noile tehnologii nucleare”.

Energia pe bază de resurse nucleare poate fi un pilon în procesul de decarbonizare a sistemului energetic național românesc, mai spune el. “Este dovedit că, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, un mix echilibrat de resurse regenerabile, nucleare, este varianta optimă“.

Privind în ansamblu, Cosmin Ghiță vede un trend pozitiv în industrie. “În primul rând tendința de decarbonizare ne poziționează ca fiind foarte atractivi, ca și recunoaștere de mai multe guverne și mai multe instituții publice a rolului pe care energia nucleară îl poate juca în decarbonizare și în evitarea creșterii temperaturii“, explică el. Cu toate acestea, principalele provocări țin de reglementările naționale și europene care, potrivit CEO-ului, sunt mult mai ridicate decât în alte domenii. De asemenea, evoluția sectorului este strâns legată de “deciziile politice de a recunoaște beneficiile concret dovedite din punct de vedere științific și tehnic ale producției energiei nucleare, atât din perspectiva stabilității sistemului energetic, cât și ale reducerii emisiilor de CEO2“. Însă noile tehnologii nucleare vor fi mai versatile și vor susține energia regenerabilă. Nuclearelectrica își va continua strategia de consolidare, atât intern, cât și din punct de vedere al relațiilor cu clienții săi. Rămâne de văzut, pe termen lung, care va fi parcursul și câte proiecte vor fi finalizate în termenul propus.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii