Cautare
, Contributor

IT |
|

Tendințe în monitorizarea riscurilor de afaceri cu ajutorul tehnologiei

tehnologie_gadget.jpg
În condițiile unor presiuni crescute de reducere a costurilor, creștere a eficienței și implementare a unui mediu de control intern care să facă față riscurilor emergente și să prevină pierderile de orice fel, se impune identificarea de către management a unor soluții și instrumente care nu au mai fost folosite până în prezent.

Conform unui studiu recent efectuat de KPMG la nivel internațional în rândul unui număr de șapte sute de organizații din regiunea EMA (Europa, Asia Mică și Africa), incluzând România, au reieșit 6 concluzii principale în ceea ce privește adoptarea noului concept ca instrument de monitorizare a riscurilor de afaceri, după cum urmează:

1. Implementarea unui sistem de Monitorizare Continuă/Auditare Continuă facilitează supervizarea în timp real a operațiunilor, detectarea și corectarea disfuncționalităților în procesele de afaceri și identificarea rapidă a punctelor de îmbunătățit.

2. Procesele repetitive și susceptibile la risc, precum raportarea financiară către management necesită un control sporit care poate fi realizat în mod direct de MC/AC.

3. Auditorii interni introduc cel mai adesea pentru prima dată MC/AC într-o organizație întrucât acest concept le eficientizează munca și le accentuează valoarea adăugată adusă afacerii.

4. Deși majoritatea organizațiilor recunosc necesitatea de a putea identifica rapid situațiile în care măsurile de control nu funcționează, rata de adoptare a unei forme de MC/AC este încă scăzută.

5. Cea mai importantă barieră în implementarea conceptului MC/AC o reprezintă lipsa unui set complet de informații cu privire la instrumentele IT ce pot fi folosite în acest sens.

6. Se observă o tendință de creștere a interesului de a investi în proiecte de implementare a unei forme de MC/AC.

Monitorizarea Continuă/Auditarea Continuă (MC/AC) reprezintă un concept relativ nou care presupune colectarea de informații din business în timp real și în mod continuu, cu ajutorul tehnologiei IT.

„Evoluția firească a unei funcții de audit intern în contextul economic actual constă în utilizarea în mai mare măsura a facilităților oferite de tehnologia IT”, afirmă Georgiana Iancu, senior manager, KPMG România.

„Experiența auditorilor interni în a efectua analize complexe de date cu scopul de a identifica iregularități și deviații de la un mediu de control intern solid a contribuit la mesajul transmis către management cu privire la necesitatea implementării unui sistem care să ofere informații conducerii și acționariatului nu doar la cerere și în momente predefinite, ci de o manieră continuă. În acest fel, reacția la eventuale anomalii de business ar fi una în timp real, cu costuri reduse și cu un efect imediat vizibil”, afirmă Georgiana Iancu.

,,Spre exemplu, aprobarea defectuoasă a unei tranzacții cu o valoare semnificativă poate fi identificată în prezent după câteva luni de la inițierea acesteia și doar dacă a fost selectată într-un eșantion de testare a auditorului intern. În condițiile implementării unui sistem de MC/AC, inițierea unei astfel de tranzacții presupune alertarea în timp real de către sistemul informatic a managementului superior și a auditorului intern. Managerul care primește alerta investighează imediat circumstanțele aprobării eronate și ia măsurile care se impun, iar auditorul intern doar se va asigura că acest caz de nerespectare a limitelor de aprobare stabilite prin proceduri interne a fost abordat corespunzător de management și va raporta acest lucru către Consiliul de administrație”, mai precizează Georgiana Iancu.

Studiul KPMG arată că procesele de afaceri care s-ar preta cel mai bine la o monitorizare prin intermediul MC/AC sunt cele de Raportare Financiară către management și de Trezorerie și gestionare a disponibilităților.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii