Cautare
, Staff

Design |
|

Tendințe în design 2020 – piele ecologică, materiale sustenabile și culori vii

Pentru anul 2020, în designul de interior a revenit stilul boho, caracterizat de liniile curbe ale mobilierului și de culorile aprinse ale imprimeurilor. Materialele naturale, organice, realizate durabil sunt la mare căutare, iar tonuri metalice precum auriu strălucitor, cupru, aramă și bronz nu au dispărut.  
dulap zuiver bonami

Ai putea, te rog, sa ne descrii principalele tendințe pentru sezonul viitor?

Tendința boho a revenit, dar cu un aer modern și influențe vintage. Veți vedea din nou mai multe țesături laolaltă, dar și imprimeuri, de data aceasta în culori aprinse. Piesele de mobilier au linii curbe.

Un alt stil ce se remarcă este cel ludic, inspirat din operele de artă expresioniste abstracte, cu geometrii îndrăznețe, schițele desenate manual și blocurile de culoare.

În ultimii ani, a existat un element de design japonez care a funcționat ca un subcurent în colecțiile din sezoanele anterioare. Anul acesta, devine o tendință importantă. Noile colecții au texturi bogate, mătăsoase, imprimeuri grațioase cu păsări, imprimeuri orientale stilizate și forme de mobilier structurate. Un mash-up de minimalism elegant japonez și simplitate rustică scandinavă, Japandi este un trend hibrid care reunește ce este mai bun din aceste două stiluri îndrăgite. Această tendință este potrivită pentru persoanele ce consideră propriul cămin ca un sanctuar minimalist, cu linii curate și o paletă de culori discrete.

Cum crezi că au apărut aceste tendințe?

În timp ce „tendințele” se schimbă și evoluează, acest fapt are loc în diferite etape – unele sunt populare ani la rând mai degrabă decât un sezon. De exemplu trendul nordic, a apărut de ani buni și totuși continuă să ne surprindă. Elemente din orice tendințe pot fi reinterpretate în moduri noi. Acest aspect este cu atât mai important cu cât sustenabilitatea devine esențială.

Ce texturi / materiale domină?

Sunt la mare căutare materialele naturale, organice, realizate durabil. Acest fapt are un impact puternic asupra confecționării, texturilor și culorilor pe care designerii contemporani le folosesc. Expresiile texturale bogate vor reprezenta tema centralăa sezonului următor: tapițerii din catifea, perdelele din cânepă, pereți și placaje din plută, răchită și iută pentru mobilier și finisaje, în concluzie o paletă amplă de opțiuni.

Prezența tradițională a altor materiale naturale nu este de neglijat, marmura, piatra și elementele ceramice artizanale (mai ales faianța artizanală, decorată manual) sunt încă privite ca un plus textural bogat și un element la modă pentru interioare.

Care sunt culorile pe care trebuie să le urmărim?

Majoritatea tendințelor viitoare ne permit să fim îndrăzneți, chiar și în combinații: încercați roșu aprins cu bleumarin sau muștar cu nuanțe de mov.

Putem urmări o anumită trecere de la griul rece, la nuanțele neutre, cu tente galbene, calde. Bejul are o revenire, fiind culoarea de bază perfectă pentru orice combinație. Culorile accent sunt relevante, iar noua culoare Dulux pentru 2020, Tranquil Dawn, susține această direcție.

Tonurile bogate sunt păstrate pentru piese cheie, cum ar fi albastru regal sau rubiniu, amestecate cu tonuri mai calde de ocru, trandafiriu și bronz. Încă putem vedea o mulțime de tonuri metalice: auriu strălucitor, cupru, aramă și bronz.

Ce a ieșit din tendinte?

Pielea naturală: Îmi va plăcea întotdeauna aspectul pielii naturale, dar tendința este clar spre opțiuni mai durabile.

Livinguri ce gravitează în jurul televizorului?

Camerele de zi sunt proiectate spațial în jurul unui televizor, au ieșit din modă.

Pereți tip galerie de artă?

În ceea ce privește elementele de design, pereții galeriei lasă loc tabloului de mari dimensiuni, un adevăratl statement.

Dormitor în stil cameră de hotel?

Imaginea unui dormitor cu așternuturi albe de hotel, ce conferă senzația unei suite de hotel de lux este lipsită de caracter și culoare. De fapt, hotelurile adoptă aceeași nouă tendință- camere cu personalitate, ce par a fi desprinse din spații rezidențiale nu din cele hoteliere.

Arta textilă?

O tendință ce consider că ar trebui să regreseze în 2019 este arta textilă expusă peste tot, dar mai ales în dormitor. Ador țesăturile de calitate însă cred ca s-a ajuns intr-un punct de saturație, ne apropiem periculos de suprasolicitarea temei, amintiți-vă de omniprezentele macrameuri din anii ‘70-’80.

Cum îți formezi o părere despre ceea ce este la modă și ce nu – care sunt sursele tale de inspirație?

În vremurile digitale pe care le trăim, pentru mine, cea mai vastă și cea mai de încredere sursă de inspirație este Internetul cu multitudinea sa de site-uri web dedicate tendințelor în design interior. Trebuie să recunosc că în zilele noastre înlocuiesc cu succes revistele pe care le cumpăram acum câțiva ani. Este un mod mai economic și mai ecologic de a obține suficientă inspirație.

De asemenea, sunt foarte norocoasă că, datorită slujbei mele, călătoresc deseori la expoziții comerciale, unde pot observa ultimele tendințe în materie de interioare. Îmi plac foarte mult aceste călătorii și îmi oferă o viziune de ansamblu mai mult decât suficientă.

Ținând cont de dezbaterea actuală despre schimbările climatice, ecologie, ai opta pentru alternativa eco pentru piele?

Nu am nici o problemă să aleg o alternativă ecologică. Recent, am avut ocazia să văd o canapea frumoasă, realizată din ceea ce se numește piele reciclată, un amestec de 70% piele autentică și 30% fibră de poliester și nu am putut să sesizez diferențele. Această experiență mi-a întărit încrederea în pielea ecologică, o recomand clienților.

Răspunsuri oferite de Linda Povolna, Category Manager la Bonami.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii