Cautare
, Editor Coordonator

Muzică |
|

Tenacitatea nostalgiei: Last Christmas, locul I în topurile muzicale la finalul lui 2020

La 36 de ani după ce a fost lansată, piesa Last Christmas a grupului britanic Wham!, a ajuns pe locul întâi în topurile muzicale din Marea Britanie. Nostalgicii pot spune că s-a făcut dreptate.
Wham 1984

În 1984, muzica străină era o raritate la radio în România. În timpul săptămânii, în fiecare dimineață, de la opt la nouă, era o emisiune care se numea Curierul melodiilor în cadrul căreia, în funcție de cât de curajos era realizatorul, mai scăpau pe post una-două melodii străine. Aveam 12 ani pe atunci și vânam aceste piese (adică le înregistram) cu casetofonul Sanyo al părinților. Astfel am descoperit un crâmpei din pleiada de artiști pop a perioadei.
Tot la radio aveam să descopăr întâmplător, în serile de luni, o emisiune sportivă prezentată de Ovidiu Ioanițoaia. Deși bunicul avea afișate la loc de cinste în atelier programele campionatului și ale cupei, nu mă interesa fotbalul, ci muzica. Iar ilustratorul muzical al emisiunii lui Ioanițoaia era Marian Megan, căruia îi plăcea muzica electronică, gen care de atunci a început să mă fascineze și pe mine. În funcție de spațiul disponibil, la finalul emisiunii încăpea câteodată o piesă întreagă – nu știam cine cântă, aveam să aflu cum îi cheamă pe acei muzicieni abia 20 de ani mai târziu, în epoca torentelor: Koto, Laserdance, Harold Faltenmeyer sau Cyber People sunt nume care azi mai înseamnă ceva doar pentru nostalgicii ca mine, însă încă se regăsesc în playlistul meu de pe Spotify și mă însoțesc adesea la drumurile mai lungi cu mașina.

Pe Wham! i-am auzit prima dată la radioul Selena al bunicului – Wake Me Up Before You Go-Go era difuzată aproape în fiecare zi –  însă melodiile lor (Careless Whisper, Club Tropicana, Everything She Wants și, desigur, Last Christmas) – au dat farmec tuturor aniversărilor și petrecerilor din liceu.
Nu mai țin minte ce poziție ocupa pe atunci în topuri Last Christmas, însă la sfârșitul lui 2020, la 36 de ani de la lansare, a devenit Number One în Marea Britanie – ceea ce spune multe dacă nu despre calitatea cântecului, atunci măcar despre ceea ce înseamnă el pentru o mulțime de oameni.

Din 1984 încoace, piesa lui George Michael a revenit de șase ori în Top Ten în Marea Britanie, fără să reușească să ocupe primul loc – deși în 2017 (la comemorarea unui an de la moartea prematură a compozitorului) fanii Wham! s-au mobilizat pentru a o propulsa în fruntea clasamentului.

Michael a scris cântecul în februarie 1984, în timp ce se uita la un meci de fotbal cu colegul de trupă Andrew Ridgeley. „George a dispărut în camera lui preț de o oră și, când s-a întors, arăta de parcă ar fi găsit aur”, își amintește Ridgeley, citat de BBC. Însă Last Christmas nu a ajuns pe locul întâi în 1984, fiind detronată de Do They Know It’s Christmas, piesa cu un mesaj și un scop mult mai profunde (strângerea de fonduri pentru combaterea foametei din Etiopia) a supergrupului Band Aid, inițiat de neobositul Bob Geldoff. Interesant este că George Michael a fost unul dintre soliștii acestei piese, alături de Sting, Bono, Simon Le Bon (Duran Duran), Boy George sau Paul Young.

În scurta sa existență de patru ani, grupul Wham! a avut o ascensiune meteorică: a lansat trei albume care s-au vândut în peste 30 de milioane de exemplare. Grupul s-a desființat în 1986, după ce George Michael a decis că vrea să se adreseze unei audiențe mai mature.

Finalul anului 2020 a fost generos cu noi, nostalgicii: la începutul lui decembrie a ajuns pe primul loc al topurilor muzicale All I Want For Christmas, cântecul lui Mariah Carey (la 26 de ani de la lansare). Iar Last Christmas, scrisă de George Michael și intepretată de Wham!, deține recordul pentru melodia care a avut nevoie de cel mai mult timp (36 de ani) pentru a ajunge Number One.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii