Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Televiziunile se opun modificării legii cinematografiei prin ordonanță de urgență

Asociația Română de Comunicații Audiovizuale (ARCA), din care fac parte principalele televiziuni comerciale, se opune modificării legii cinematografiei prin ordonanță de urgență așa cum a fost supusă consultării publice de Ministerul Culturii, informeaz Media Expres.
 aboneaza-te
televiziune

ARCA consideră că proiectul „afectează substanțial veniturile unor largi categorii de operatori economici” și trebuie să urmeze o procedură normală de aprobare (prin dezbatere parlamentară, n.red.) și se bazează pe premise false, scăderea fondurilor în Fondul Cinematografic, deși cifrele arată o creștere: „Fondul cinematografic avea venituri totale de 40.000.000 lei în 2007 și, respectiv, 44.000.000 lei în 2008, iar în anul 2015 veniturile au fost doar de 48.150.000 lei”. ARCA notează, de asemenea, că legiuitorul a exclus legea cinematografiei din lista pe care Guvernul o putea modifica prin ordonanță pe timpul verii, conform legii 123 din 7 iulie 2016.

ARCA critică scoaterea televiziunilor care produc filme de televiziune din categoria beneficiarilor de finanțare din Fondul Cinematografiei, cât și trecerea opțiunii de direcționare a finanțării directe către cumpărătorul de publicitate.

ROMÂNII AU O RELAȚIE PROASTĂ CU SPORTUL

„Eliminarea posibilității de finanțare directă a producției de filme a televiziunilor operată de proiectul de ordonanță prin noul art 16 constituie pentru televiziuni o majorare directă cotei contribuției de la 3% la 4%, ceea ce este inacceptabil și nu are o motivare în expunerea de motive”, arată ARCA.

Asociația arată și că proiectul supus consultării încalcă art. 6 din Legea audiovizualului pentru că introduce la art. 61 o reglementare care va afecta independența editorială a televiziunilor prin introducerea obligaţiei de a asigura anual minimum 5% din spaţiul destinat filmelor pentru difuzarea de filme românești și/sau europene din care cel puţin 50% la orele de maximă audienţă.

„România a fost obligată ca, după aderarea la Uniunea Europeană, să elimine din legea audiovizualului cotele obligatorii de producții audiovizuale românești, pentru a se alinia la legislația uniunii, în care discriminarea pe bază de naționalitate nu este permisă”.

Art. 6 alin (3) interzice ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine.

Proiectul supus consultării publice încalcă confidențialitatea operațiunilor economice prin obligarea televiziunilor de a transmite Centrului Naţional al Cinematografiei lista cu contractele de publicitate încheiate, cuprinzând valoarea acestora şi denumirea agenţilor vânzători.

ARCA a criticat, de asemenea, introducerea unei obligații de contribuție la fond pentru furnizorii de Video on Demand (servicii de difuzare de programe și filme la cerere de regulă prin internet) fapt care aduce o sarcină financiară în plus pentru televiziunile care furnizează astfel de servicii.

CULTURA SE MUTĂ PE INTERNET

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii