FacebookTwitterLinkedIn

Aproape 170 de televiziuni care au licenţe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie a.c., când va înceta emisia analogică TV în România, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa din 5 martie a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

În şedinţa de marţi, 31 martie, CNA a decis să emită o recomandare în acest sens, întrucât, potrivit Hotărârii de Guvern nr 403/ 2013 privind Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea difitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, pe 17 iunie va înceta obligatoriu emisia terestră analogică pentru serviciile de programe de televiziune.

De asemenea, CNA a decis să emită această recomandare „având în vedere posibilitatea ca platforma digitală terestră să nu fie operaţională la acea dată”.

Astfel, în situaţia în care consideră oportun să continue activitatea de realizare şi difuzare de servicii de programe de televiziune, societăţile care deţin în prezent licenţe de televiziune care emit terestru au câteva posibilităţi legale.

Aceste societăţi pot solicita CNA acordarea unei licenţe sau a unor licenţe audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), dar şi a unora prin satelit.

În plus, aceste societăţi pot face la CNA solicitări de modificare a licenţei/ licenţelor audiovizuale (referitor la modalitatea de difuzare, respectiv terestru/ alte reţele de comunicaţii electronice şi/ sau satelit), concomitent cu solicitarea/ solicitările de prelungire a valabilităţii acestora.

De asemenea, CNA recomandă acestor societăţi care deţin televiziuni cu difuzare terestră să aibă în vedere iniţierea unor campanii de avertizare a telespectatorilor lor referitor la încetarea obligatorie a emisiei terestre analogice pentru televiziunea sau televiziunile deţinute, începând din data de 17 iunie.