FacebookTwitterLinkedIn

Audiența furnizată de cele 57 de televiziuni înscrise în Studiul Național de Audiență TV către companiile farmaceutice care au comandat campanii de promovare TV, în perioada 1 ianuarie – 14 decembrie 2015, se ridică la 302.126 GRP’30 pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani).

Pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP’30), televiziunile își vând spațiile de reclame către clienți la diferite prețuri pe punctul de audiență (așa-numitul Cost Per Point – CPP).

Bugetul de audiență TV livrat de televiziuni pentru reclamele din domeniul farmaceutic a crescut în perioada analizată cu 19% față de 2014. Pro TV, liderul pieței TV, a furnizat clienților farma un volum de 63.129 GRP’30 target comercial, în creștere cu 60% față de aceeași perioadă a anului 2014. Este televiziunea cu cea mai mare audiență pentru brandurile OTC de pe piața TV. Anul trecut, Pro TV a ocupat locul doi în topul audienței, după Antena 1.

Pe locul secund în topul din acest an se află Kanal D care a reușit să livreze un volum de 47.028 GRP’30 target comercial, cu 43,2% mai mult față de anul 2014. Anul trecut, Kanal D a ocupat locul trei, după Antena 1 și Pro TV. Creșterea bugetului de audiență se explică prin programele cu un public preponderent feminin (care decide achiziția de OTC) și prin prețurile mici practicate de televiziune (CPP).

Antena 1 a livrat clienților publicitate de pe piața farmaceutică un volum total de 45.492 GRP’30 target comercial, în scădere cu 13,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicitarii contestă proiectul de lege care interzice reclamele la medicamentele OTC pe televiziune și radio

Acasă TV, televiziunea pentru femei a grupului Pro TV SRL (CME), a înregistrat o creștere de 91,5% a volumul de audiență pentru reclamele difuzate la medicamentele OTC. Este cea mai mare creștere procentuală dintre marile televiziuni de pe piață.

Și Antena 3 a obținut o creștere substanțială a bugetului de audiență: 53,2% față de 2014, cu un volum de 15.956 GRP’30 target comercial. La rândul său, România TV, a doua televiziune de pe nișa știrilor, a realizat o creștere de 71,2% față de 2014.

Televiziunile de știri B1 TV și Realitatea TV au suferit pierderi de audiență pe piața farmaceutică: 14%, respectiv 30%.

Se constată că grupul Pro TV (CME) și-a intensificat vânzările și livrările de audiență față de 2014, pe acest segment extrem de dinamic și concurențial. Astfel, volum de audiență livrat de Pro Cinema (CME) a crescut cu 63,4%. Cele șase televiziuni din grupul Pro TV dețin o cotă de piață de 30% din totalul audienței pentru reclamele la medicamentele OTC.

Intact Media Group, format din Antena 1, Antena 3, Antena Stars, ZU TV și Euforia, are o cotă de piață de 24,7%. (Calcule făcute pe targetul comercial.)

De remarcat că televiziunea publică TVR 1 se află abia pe locul 18 în topul televiziunilor cu cele mai mari bugete de publicitate pentru medicamentele OTC, suferind o scădere a volumului de 28,5% față de 2014.

Bugetul net de publicitate în media din România pentru medicamentele OTC și lanțurile de farmacii este estimat pentru anul 2014 la 57,5 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al IAA România, în care își exprimă nemulțumirea față de recenta decizie a Senatului de a interzice prin lege promovarea medicamentelor OTC și a suplimenților alimentari pe TV și radio.

Pentru anul 2015, „Forbes România” estimează că bugetul de publicitate pe TV al industriei farmaceutice se ridică la 27,2 milioane euro.