FacebookTwitterLinkedIn

Și, chiar dacă a fost cel mai încercat sistem în această perioadă, domeniul sanitar a început să se îndrepte cu pași mari către o nouă etapă: aceea în care, inovația și colaborarea, puse în tabloul digitalizării, au puterea de a transforma într-un mod pozitiv sistemul de sănătate.

Gustmann Jens-Jakob, Market Leader Health Systems la Philips, în regiunea Europei Centrale și de Est a explicat pentru Forbes România că, în timpul pandemiei, telemedicina a apărut ca o tehnologie crucială, nu numai pentru a asigura transmiterea de informații cu privire la îngrijirea pacientului, ci și pentru a forma o cultură a colaborării pe care medicii intervievați au apreciat-o.

„Nu este o exagerare să spunem că pandemia COVID-19 a avut un impact mare de transformare asupra societății. Foarte mulți oameni au fost afectați în diverse forme: de la cei care luptă împotriva virusului și până la pacienții care se confruntă cu întârzieri ale tratamentului medical de rutină și mii de oameni obligați să rămână în carantină pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți. Pentru mulți, pandemia a adus cu sine un mediu de lucru mai orientat spre colaborare și spre tehnologie. Privind în perspectivă, mulți medici tineri doresc ca această cultură puternică a colaborării să devină o moștenire durabilă rămasă în urma pandemiei”, a specificat Gustmann Jens-Jakob.

Potrivit acestuia, unii tineri profesioniști din domeniul sănătății au experimentat expunerea la noi tipuri de tehnologii digitale și la noi modalități de utilizare a acestor tehnologii. Astfel că, printre cele mai vizibile schimbări survenite în urma acestei crize sanitare se numără: o mai mare deschidere față de utilizarea datelor despre pacienți pentru a obține viteză și precizie în actul medical și beneficiile IA, care au permis interpretarea scanărilor CT pentru a evalua severitatea leziunilor pulmonare provocate de COVID-19.

„La Philips, credem că IA are puterea de a fi cu adevărat revoluționară în abordarea multor provocări medicale ale Europei, în beneficiul pacientului. (…) Iar, pe măsură ce situația progresează, vom asista probabil la noi modalități prin care tehnologia și abordarea digitală îi vor ajuta pe furnizorii de servicii medicale să facă față situației generate de COVID-19”, a mai punctat Gustmann Jens-Jakob, Market Leader Health Systems la Philips.

Întrebat care sunt diferențele observate la tinerii medici din România comparativ cu preocupările exprimate de cei din Franța, Germania, Rusia și Polonia, Gustmann Jens-Jakob a explicat: „în România, medicii îndeplinesc mai multe roluri: profesioniști din domeniul sănătății, manageri de sisteme IT, operatori de date și analiști. Dar, în ciuda tuturor acestora, medicii sunt evaluați de opinia publică, de pacienți și de familiile acestora strict prin prisma calității actului medical, în special în perioadele de criză generală de sănătate. Singurele criterii de evaluare sunt rezultatele obținute de pacient și disponibilitatea medicilor de a sta în preajma pacienților”.

Gustmann Jens-Jakob a subliniat pentru Forbes România, că tinerii medici români trăiesc într-un context social care este deschis la utilizarea și dezvoltarea tehnologiei avansate, sunt entuziasmați de tehnologie, înțeleg și promovează pe deplin beneficiile tehnologiilor digitale în domeniul sănătății.

„Problema este că gradul lor de înțelegere și deschidere către utilizarea tehnologiilor IA necesită, de asemenea, o infrastructură corespunzătoare, la care în prezent încă se lucrează”, a exemplificat Gustmann Jens-Jakob, care a punctat faptul că utilizarea tehnologiei este revoluționară nu doar pentru ei, ci și pentru tratarea pacienților, deoarece medicii milenari își privesc profesia dintr-o perspectivă centrată pe pacient, care se concentrează pe experiență.