
Jan-Willem Scheijgrond, Global Head of Government & Public Affairs Philips
La nivel global, unde s-au făcut cele mai mari greșeli în managementul COVID-19 și ce a funcționat cel mai bine?
Încă dinainte de pandemia COVID-19, sistemele de sănătate din întreaga lume se confruntau cu multe provocări. De la îmbătrânirea populației și accesul limitat la îngrijire medicală, până la creșterea numărului de persoane cu boli cronice, precum cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii și boli psihice. Conform datelor furnizate de OMS și Bancia Mondială, până la 3,5 miliarde de oameni, adică jumătate din populația lumii, nu aveau acces la servicii de sănătate minime. La asta ne raportăm, în timp ce telemedicina, datele digitale ale pacienților și inteligența artificială erau proiecții pentru spitalele viitorului.
Astăzi, s-ar putea spune că cea mai mare greșeală pre-COVID a fost reticența de a adopta soluțiile de îngrijire medicală la distanță și de a-i instruit atât pe reprezentanții sistemului medical, cât și pe pacienți, să le folosească. Cu toții am fost surprinși de viteza și amploarea răspândirii virusului. Guvernele din întreaga lume s-au concentrat pe protejarea cetățenilor și pe reducerea ratelor de incidență, sprijinind în același timp sistemele de sănătate, pentru a reuși să salveze viețile cât mai multor pacienți. De mai bine de un an, cadrele medicale și personalul auxiliar au lucrat fără întrerupere, iar multe companii s-au mobilizat și au alocat resurse importante pentru sprijinirea sistemelor de sănătate. În cazul nostru, Philips – lider mondial în tehnologie medicală – a fost alături de cadrele medicale și a oferit sprijin sistemelor de sănătate cu donații și echipamente medicale esențiale în lupta împotriva COVID-19. De altfel, la începutul pandemiei, am decis mărirea capacității de producție pentru ventilatoarele medicale, echipamente extrem de necesare în această perioadă în tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 și aflați în stare critică.
În mod surprinzător, telemedicina și soluțiile digitale au fost adoptate și implementate cu o viteză record în timpul pandemiei COVID-19, astfel încât a fost posibilă reducerea gradului de contaminare în spitale, transferul mai sigur al pacienților între spitale, dar și îngrijirea la distanță a pacienților cu afecțiuni cronice, pentru a-i proteja de riscul infectării. Pe lângă faptul că am asistat la o digitalizare accelerată a sistemului medical, am experimentat o mobilizare și o colaborare incredibilă între toți cei implicați, autorități, spitale publice și private, companii care activează în domeniul sănătății, totul pentru combaterea pandemiei.
Care este lecția dată de pandemie lumii? Credeți că o pandemie va crește acoperirea globală a serviciilor medicale?
Această tranziție rapidă către mediul digital și digitalizare creează cu siguranță premisa pentru accelerarea acoperirii medicale universale (UHC) și atingerea acestui obiectiv până în 2030. La Philips avem o abordare structurată în ceea ce privește extinderea accesului la îngrijire medicală. Ne propunem să îmbunătățim viața a 2,5 miliarde de oameni pe an până în 2030, la nivel global, inclusiv 400 de milioane de oameni din comunități defavorizate. Pentru a contribui la extinderea accesului la îngrijire medicală, ne-am angajat să promovăm neîntrerupt inovația digitală și tehnologică în medicină, dezvoltând noi modele de afaceri și construind parteneriate puternice.
Revenind la UHC, unul dintre rezultatele pandemiei este cooperarea mult mai strânsă și mai dinamică a diferitelor părți interesate în ceea ce privește extinderea accesului la îngrijire și disponibilitatea tot mai mare a instrumentelor capabile să susțină eforturile medicilor. În același timp, conceptul de continuum al sănătății este o abordare cuprinzătoare, circulară, pentru a ne gestiona starea de sănătate și de bunăstare – de la o viață sănătoasă, prevenție, diagnostic, tratament minim invaziv, la îngrijirea la domiciliu. În această perioadă, majoritatea țărilor au acordat prioritate îngrijirii celor care au contractat coronavirus, în timp ce viitoarele mame, persoanele cu diabet, bolnavii de cancer, pacienții cu afecțiuni cardiace și mulți alții au beneficiat de acces scăzut la îngrijire medicală. Concentrarea pe întregul continuum al îngrijirii este esențială pentru gestionarea sănătății cronice eficiente.
COVID-19 ne-a aratătat tuturor faptul că o populație sănătoasă este o condiție prealabilă pentru o economie sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că autoritățile înțeleg pe deplin faptul că îngrijirea medicală nu trebuie tratată ca fiind un cost, ci o investiție care aduce stabilitate clară în întreaga economie. Dar pentru a transforma cu succes sistemul medical într-unul digitalizat, trebuie să lucrăm în parteneriat, în interiorul acestui triunghi al sănătății: cu mediul de afaceri, cel academic și autoritățile publice.
Să privim în viitor. Pandemia trece, coronavirusul rămâne printre noi, la fel ca mii de alți viruși. Ce va fi mai important pentru sistemele de sănătate în viitor: finanțare sau know-how?
Ambele, întrucât se completează în mod natural. Permiteți-mi să vă dau un exemplu: ca urmare a pandemiei, dar nu numai, a existat o mare nevoie de extindere a infrastructurii legate de schimbul de date de sănătate. În Olanda, Philips a participat la dezvoltarea unui portal de schimb de informații COVID-19 care face legătura între medici și facilitează transferul de date despre pacienți, despre simptomatologie, răspunsul la tratament și evoluția bolii.
Aceste tipuri de soluții nu numai că pot sprijini sistemele de sănătate în lupta împotriva COVID-19, dar pot fi folosite și în tratarea și monitorizare multor altor boli. Cu toate acestea, schimbarea necesită cunoștințe și finanțare – și nu pot funcționa una în absența celeilalte. Sperăm că vom putea în curând să depășim pandemia, iar în acest sens, efortul comun al guvernelor, al experților, al companiilor de tehnologie și al furnizorilor de servicii medicale va fi esențial pentru a răspunde provocărilor care ne așteaptă pe termen scurt și mediu.
Pandemia a testat beneficiile telemedicinei. Pe de altă parte, procedurile medicale (vaccinări, unele examinări și tratamente) nu pot fi efectuate de la distanță. Credeți că există o linie sigură între telemedicină și asistența medicală personală?
Telemedicina s-a dovedit a fi extrem de valoroasă în timpul pandemiei COVID-19, dar aceasta nu este singura situație în care soluțiile la distanță contribuie în mare măsură la extinderea accesului la îngrijire.
Este suficient să menționăm că în fiecare zi, peste 800 de femei din întreaga lume mor din cauza complicațiilor în timpul sarcinii și a nașterii. De asemenea, la nivel mondial, 2 din 3 persoane nu au acces la tehnologie imagistică de bază, cum ar fi ultrasunetele și raze X. Și chiar dacă echipamentul medical adecvat este disponibil, ne confruntăm cu o lipsă de personal medical. Soluțiile Philips, cum ar fi unitățile de terapie intensivă, permit unei echipe de specialiști și asistenți medicali să supravegheze pacienții de la distanță, indiferent unde se află pacientul. După cum se poate vedea, telemedicina nu este importantă doar pentru conectarea unui pacient cu un medic, ci și pentru împărtășirea de informații între profesioniștii din domeniul sănătății.