FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, producătorii de telefoane cu Android şi iOS au livrat un total de 207,6 milioane de dispozitive în ultimele trei lui ale lui 2012, aproape dublu comparativ cu perioada similatră a anului precedent (în T4 2011, numprul total al livrărilor s-a ridicat la 122 de milioane de unităţi).

În ceea ce priveşte rezultatele pentru întreg anul 2012, Andoid şi iOS, primii doi jucători de pe piaţa de profil, au livrat 722,4 de milioane de unităţi, adică au acoperit 87,6% din piaţă. Cifrele sunt în creştere de la cele aproape 500 de milioane de unităţi din 2011 – cota de piaţă înregistrată în urmă cu doi ani era de 68,1%.

“Dominanţa celor două sisteme de operare a atins noi cote în ultima parte a anului trecut. Android se poate lăuda cu o selecţie impresionantă de telefoane, disponibile pentru orice buzunar, gust sau preţ. În acelaşi timp, smartphone-ul iPhone 5 lansat de Apple a menţinut sistemul iOS înaintea multora şi a adus companiei noi clienţi”, a declarat Ramon Llamas, manager în cadrul IDC.

În acelaşi timp, atât BlackBerry cât şi Microsoft încearcă să se menţină în cursă prin lansarea unor noi platforme. Microsoft a lansat Windows Phone 8 la finalul anului trecut iar BlackBerry a scos pe piaţă BB10 în urmă cu doar o lună, transformându-le în primele două companii care scot pe piaţă noi platforme în ultimii ani.

Aceşti paşi timizi nu reuşesc totuşi să oprească supremaţia Android, care a înregistrat o creştere de trei cifre în ultimul an. Coreenii de la Samsung sunt cei mai mari contribuitori la succesul sistemului de operare, 42% din totalul dispozitivelor care folosesc acest sistem fiind livrate anul trecut de companie.

Sistemul dezvoltat de gigantul din Cupertino a realizat o creştere de două cifre în ultimul an, alimentată mai ales de cererea crescută pentru iPhone. Cu toate acestea, se poate observa o tendinţă de încetinire comparativ cu mersul pieţei de profil. Speculaţiile privind lansarea unor modele cu ecran mai mare precum şi a unor dispositive mai accesibile ca preţ spre mijlocul acestui an continuă să apară în fiecare zi şi ar putea ajuta la păstrarea unei cote de piaţă favorabile.  

Windows Phone/Windows Mobile a realizat un progress remarcabil în ultimul trimestru din 2012. Iar alăturarea Nokia în această platformă a fost principalul motor din spatele succesului Microsoft. Totodată, şi Nokia a avut de beneficiat de pe urma acestui parteneriat, compania reuşind să livreze 76% din totalul smartphone-urilor care folosesc sistemul de operare Windows Phone.