FacebookTwitterLinkedIn

S-a familiarizat cu industria tech şi acum este gata să îşi folosească experienţa acumulată pentru a ajuta companiile la început de drum. Acesta este unul dintre motivele pentru care Maxim este mentor al How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor în tehnologie din Europa Centrală şi de Est.

Ce vrea vrea să vadă la un startup? În primul rând scalabilitate şi posibilitatea de a se dezvolta la nivel global. “Este foarte important să facem diferenţa între două tipuri de startup-uri: cel cu o creştere fulgerătoare şi cel care nu se poate dezvolta mai mult de un anumit nivel. Vorbim despre un startup şi atunci când se deschide o cafenea pe strada noastră, însă acel businesss nu are posibilitatea de a servi milioane sau chiar miliarde de persoane fără investiţii masive în facilităţi de producţie. În industria noastră suntem interesaţi de afacerile care nu se plafonează, de cele în care o bucată de cod poate crea un produs care să îmbunătăţească vieţile a milioane de oameni”, spune el.

Potrivit lui Gurvits, investitorii strategici sunt interesaţi de cei trei T pe care ar trebui să-i aibă în vedere orice startup: Team (echipa), Technology (tehnologia) Traction (tracţiunea, forţa de a atrage utilizatori şi consumatori). “Oamenii foarte talentaţi, conduşi de fondatori cu viziune, au puterea de a crea soluţii cu ajutorul tehnologiei săptămână de săptămână, lună de lună. Asta înseamnă de fapt un startup”, completeză partenerul Teres Capital.

Şi pentru că aminteam mai devreme despre profilul unui startup, trebuie să precizăm faptul că Teres Capital este interesat să ofere finanţare (care poate porni de la 100.000 de euro şi poate ajunge chiar şi la un milion de euro) afacerilor din zona Balcanilor – Bulgaria şi România în mod particular. Un startup se poate califica dacă are un produs care a fost deja validat de piaţă, adresează o nevoie globală şi are nevoie de fonduri pentru scalare (pentru a fi distribuit pe cât mai multe pieţe).

Portofoliul de investiţii Teres Capital cuprinde astăzi companii precum CadBest, Embrioo, Carista sau Flipps.tv, iar în prezent au fost demarate discuţii şi cu alte startup-uri. Zona de interes rămâne cea a tehnologiei. De altfel, în opinia lui Maxim, acesta este unul dintre domeniile de top pentru dezvoltarea unui business de succes în ziua de azi.

Ce înseamnă însă un startup de succes pentru investitor? „Este greu să definim acest concept. Un startup de succes este unul care a reuşit să se transforme într-o companie mare şi profitabilă. Din punctul de vedere al investitorului, reuşita apare când un startup poate returna în proporţie de 100% banii primiţi şi când îţi poate oferi noi oportunităţi. Dacă vorbim despre România, există numeroase exemple precum UberVU, Skobbler, Avangate. Îmi plac foarte mult şi cei de la Mavenhut şi cred că îşi vor face investitorii nişte oameni foarte fericiţi”, explică Maxim.

Succesul poate dispărea însă la fel de rapid cum a fost atins, iar fondatorul unui startup îşi poate distruge business-ul într-o clipă. Greşelile lui ar putea proveni din lipsa testării suficiente a produsului sau pentru că nu a lucrat îndeajuns la dezvoltarea sa. “Extinderea fără ca piaţa să îţi ceară acest lucru este foarte înşelătoare. De aceea vorbim atât de mult şi despre zona de confort: sarcina fondatorului este de a ieşi din acea zonă de confort cât de mult se poate, chiar şi atunci când lucrurile încep să se schimbe spre mai bine”, mai spune Maxim Gurvits.

În plus, eşecul unui business este întotdeauna legat de acţiunile fondatorilor săi. “Când un startup dă greş este întotdeauna pentru că CEO-ul nu a făcut lucrurile aşa cum trebuia. Este greu să fii un CEO bun. De cele mai multe ori poţi învăţa pe parcurs, de aceea este foarte important să ai atitudinea potrivită. Asta e ceea ce caut eu şi reprezintă un factor diferenţiator atunci când decid să investesc”, ne-a precizat Maxim.

Poate de aceea partenerul Teres Capital îi sfătuieşte pe antreprenori să vină la masa negocierilor cu ceva mai mult decât simpla dorinţă de a găsi fonduri. “O investiţie înseamnă mai mult decât o sumă de bani. Când spui răspicat că asta este tot ce îţi doreşti, investitorii ceva mai sofisticaţi nu vor dori să lucreze cu tine”, spune el.

În schimb, un antreprenor ar trebui să fie mereu în căutarea unor noi moduri de a-şi dezvolta compania şi de a o transforma într-una relevantă pentru piaţă. “Banii nu pot face asta. Dacă te trezeşti deodată cu o sumă de bani în conturi, asta nu îţi va transforma produsul în ceva mai bun şi nici nu îţi va aduce clienţi noi. Trebuie să înţelegi mecanismul de creştere şi distribuţie a afacerii pentru ca în momentul în care vei primi o infuzie de capital să ai capacitatea de a implementa acest proces”, concluzionează Maxim.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.