Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Tehnologia și sănătatea copiilor

Copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața dispozitivelor electronice, iar acest lucru îi poate afecta din mai multe puncte de vedere. Iată ce ne-au spus un psiholog și un blogger de parenting despre tehnologia din viața propriilor copii.
shutterstock_76143619

Expunerea copiilor înainte de culcare la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice influențează negativ ritmul circadian, o demonstrează câteva cercetări recente realizate în Marea Britanie. Potrivit acestora, adolescenții și copiii care petrec mai mult de cinci ore pe zi în fața ecranelor acuză frecvent dureri de cap, nu sunt interesați de sport sau alte activități și sunt antisociali.

Dan Cruceru (prezentator TV și blogger de parenting)
„Noi, ca familie, suntem destul de relaxați pe acest subiect. Am învățat în timp că nu poți ține copiii departe de astfel de gadgeturi. Și mai ales anul aceasta cam totul s-a mutat online, deci în fața ecranului. Totuși, reușim să stabilim un echilibru. De fapt, asta ar trebui să caute un părinte și pe acest subiect: echilibrul. Sophia (9 ani) are telefonul propriu, dar care este limitat ca timp de utilizare pe aplicații. În general petrece aproximativ o oră pe zi în fața telefonului sau a tabletei. Plus atunci când are ore online, pe calculator. Dar, de cele mai multe ori, preferă să iasă afară cu gașca de prietene. În privința jocurilor electronice, recunosc că suntem norocoși. Are câteva joculețe pe telefon, dar nu s-a arătat până acum prea captivată. Așa că nu avem console de gaming în casă. Și chiar dacă le-am fi avut, tot cred că am fi găsit echilibrul și în privința lor”.

 

Raluca Anton (psiholog doctor)
„Astăzi tehnologia face parte din viața unui copil. Generațiile acestea de copii sunt digital natives, față de noi, părinții lor, care suntem învățăcei într-ale tehnologiei – nu ne vine natural să o folosim, dar ne-am adaptat ei. Copiii de astăzi se nasc cu toate dispozitivele electronice în jurul lor, în casa lor și, mai mult decât atât, marea majoritate dintre ei sunt expuși tehnologiei ca fiind o extensie a mâinii părinților lor. În plus, toate aceste gadget-uri sunt în așa fel construite încât să le vină copiilor ca o mănușă și să le ofere o stimulare pe care nu o găsesc în viața de zi cu zi și într-un ritm mult mai rapid. Deci nu ne putem aștepta ca ei să nu fie atrași de aceste obiecte sau să nu-și integreze gadget-urile în viața lor ca fiind ceva natural, ceva care așa este „de când lumea și pământul” (cel puțin de când este lumea lor). Ce este, însă, important în tot acest aspect, la fel ca în orice în viața noastră este balanța, echilibrul, ponderea. Sunt studii care arată că expunerea la gadget-uri a copiilor sub doi ani ar fi bine să fie cât de mult limitată, iar apoi, pe măsură ce copilul crește, timpul de expunere ar trebui să crească gradual cu vârsta.
Peste doi ani ar fi cam 20 de minute pe zi, iar pe măsură ce înaintează în vârsta ar fi bine să nu depășească o oră. De ce? Pentru că timpul îndelungat de expunere – pe care atenție! copilul nu îl poate contoriza în timp ce este imersat într-un joc sau într-un desen animat -, poate duce la efecte negative pe termen lung, unul dintre cele mai cunoscute fiind incapacitatea de a-și menține atenția focalizată perioade mai lungi de timp la sarcini pe care trebuie să le realizeze la școală, sarcini care au un ritm mult mai lent și cu o stimulare mult mai redusă decât un joc sau un desen animat. Pe scurt, gadget-urile sunt parte din viața copiilor, dar felul în care ele sunt parte din viața lor trebuie ghidat de către părinți și echilibrul este măsura pentru orice înseamnă sănătate emoțională.”

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii