
,,Subfinanțarea sistemului de sănătate din România a ajuns la un nivel nesustenabil. Producătorii de medicamente nu mai pot să suțină singuri din taxa clawback deficitul de finanțare rezultat din alocări bugetare care sunt mult sub nevoile pacienților. Nivelul taxei clawback pentru trimestrul patru a ajuns la 20% din vânzările producătorilor de medicamente asta înseamnă că producătorii de medicamente plătesc către statul român, pe lângă cota unică de 16%, încă 20% din cifra de afaceri. Discutăm astfel de o supraimpozitate ce se ridica la circa 40%”, explică Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy și preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Mai mult el arată că în ultimul trimestru al anului trecut taxa clawback a crescut cu 30% faţă de trimestrul trei, sumă pe care producătorii nu au prevăzut-o în buget și care ar putea duce la oprirea investițiilor pentru acest an și la dispariția de pe piață a unor medicamente.
,,Vor fi fabrici care, dacă nu vor opri producţia, o vor temporiza. În cazul meu, de exemplu, trebuie să plătesc 3 milioane în plus taxă clawback pe care nu am calculat-o în niciun fel. Asta înseaman ca va trebui sa opresc investițiile și că nu vom extinde capacitățile de producție, înseamnă, în ultimă instanță, scoaterea unor produse din portofoliu și oprirea creării de noi locuri de muncă”, a mai declarat Dragoș Damian. În ultimii 3-4 ani au dispărut de pe piaţă peste 1.000 de tipuri de medicamente din toate arile terapeutice și există riscul ca pe viitor să dispară toate medicamentele cu prețuri sub 30 de lei, a mai arătat președintele APMGR.
Aceleași probleme sunt aduse în dicuție și de reprezentanții Novartis, cel de al treilea mare producător din piața farma, conform clasamentului realizat de Cegedim. ,,Neactualizarea listei de medicamente compensate din anul 2008 nu a adus beneficii nimănui: autoritați, doctori, pacienți, companii producatoare de medicamente. 2014 este astfel anul mult așteptat din perspectiva noilor lansări de molecule. După șase ani în care, cu rare excepții, nu au mai fost compensate noi medicamente inovatoare apărute pe piața internațională, anul acesta există speranța că acestea vor fi accesibile și pacienților din România. Conform declarațiilor Ministrului Sănătății Eugen Nicolaescu se așteaptă compensarea listei de molecule noi în cursul lunii martie”, a declarat pentru Forbes România, Elena Mitova, director general România, Ucraina şi Comunitatea Statelor Independente în cadrul Novartis.
Introducerea acestor noi medicamente va duce la creșterea pietei, dar această creștere nu se va face simțită în acest an. ,,Impactul bugetar al introducerii noilor molecule a fost estimat de experții Ministerului Sănătății la 600 milioane de lei în 2014 față de 2013. Pentru anul 2014, conform bugetului stabilit de Guvernul Romaniei pentru FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) și postat pe site-ul CNAS, suma alocată plații medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale este de peste 9 miliarde de lei”, a mai spus Mitova.
În timpul celor șase ani în care lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată pacienții români nu au putut beneficia de aceleași tratemente de care beneficiază cetățenii Uniunii Europene. Însăintroducerea noii liste de medicamente compensate, care este absolut necesară pentru pacienți, va duce la o nouă creștere a taxei clawback, arată Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). ,,În ultimii doi ani producătorii au finanțat bugetul sănătății cu peste 2,8 miliarde de lei prin contribuția de clawback, cu alte cuvinte doi din zece pacienți din Romania au fost tratați din contribuția producătorilor de medicamente”, spune Gălășteanu. El mai atrage atenția că până acum peste o sută de companii se judecă în instanță pentru anularea unor contribuții clawback, o parte din acestea au fost deja câștigate, iar dacă CNAS va fi nevoit să returneze toate sumele revendicate va fi o problemă gravă pentru bugetul de stat.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunțat recent că analizează propunerile celor două asociații, iar în această săptămână reprezentanții ministerului și cei ai industriei vor face simulări referitoare la impactul pe care l-ar crea o nouă formulă de calcul a preţului medicamentelor, astfel încât noua listă de compensate să poată intra în vigoare la termenul stabilit, adică până la 1 aprilie.
În prezent, în România sunt 30 de producători farma care desfășoară operațiuni industriale, care au creat direct peste 10.000 de locuri de munca și care aduc în fiecare an circa 1,2% din PIB.