FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul a subliniat că vaccinarea nu este obligatorie, ci voluntară şi se va efectua gratuit. 

“Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat. (…) Ajungem la acea imunizare în care 60 – 70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese”, a afirmat ministrul, la Digi24.

Pe 21 decembrie se estimează că se va emite avizul pentru acest vaccin de către Agenţia Europeană a Medicamentului. 

Prima tranșă de vaccinuri va sosi în țară în perioada dintre Crăciun şi Revelion și înseamnă vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane.

Ulterior, vor ajunge în ţară, în fiecare lună, eşalonat, doze de vaccin, în luna ianuarie urmând să se primească 600.000 de doze, a mai spus ministrul.

“Vom primi eşalonat doze în fiecare lună, începând cu luna ianuarie, 600.000 de doze pentru 300.000 de persoane şi vom începe cu personalul medical din unităţile clinice publice şi private. În general, la fel va fi şi a doua lună, noi sperăm spre un milion şi atunci să putem merge şi spre celelalte categorii, urmând ca populaţia generală să intre din martie-aprilie pentru aceste vaccinări, ajungând până în luna iunie. (…) În primele trei luni intră personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii. De abia apoi intră ceilalţi. (…) Acest vaccin poate sta pe urmă cinci zile la temperatură de 2 – 8 grade Celsius, când va putea fi şi vaccinat. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin”, a indicat Tătaru.

El a precizat că, pentru început, în Bucureşti vor funcţiona 32 de centre de vaccinare.