FacebookTwitterLinkedIn

Însă oamenii nu vor reveni în totalitate la viața pe care o aveau înainte. Ridicarea măsurilor de carantină înseamnă păstrarea sau adoptarea unui set complex de măsuri de distanțare socială pentru a preveni apariția infecțiilor: copiii vor fi așezați în clase la distanță unii de alții, purtarea măștilor va fi obligatorie în mijloacele de transport public, iar muzeele vor fi nevoite să creeze culoare de circulație pentru vizitatori.

În schimb, Marea Britanie rămâne în carantină cel puţin până pe 1 iunie. Anunțul a fost făcut duminică seară de premierul Boris Johnson.

Iată cum se relaxează țările din întreaga lume:

DANEMARCA

Danemarca a devenit prima națiune care a ușurat restricțiile, atunci când a redeschis, pe 20 aprilie, centrele de zi, școlile primare, întreprinderile mici și frizeriile. Mai recent, premierul Mette Frederiksen a anunțat că răspândirea virusului este sub control, deblocând țara pe 10 mai. Decizia de a deschide școlile primare presupune un nou set de reguli: numărul de copii din clase a fost înjumătățit și toți trebuie să se spele pe mâini frecvent, să se joace în grupuri mici și să stea în bănci la cel puțin doi metri unul de celălalt.

Rata de infectare a Danemarcei (numărul mediu de infecții cauzate de o persoană infectată) a crescut după relaxare, dar este mai mică decât limita de sigurănță de 1.0 și nu există încă niciun semn al unui al doilea val.

De luni s-au redeschis toate magazinele. Restaurantele și cafenelele urmează săptămâna viitoare, iar cinematografele, muzeele și parcurile de distracție sunt programate pentru redeschidere în iunie.

AUSTRIA

Austria a fost una dintre primele țări din Europa care a ușurat restricțiile, când a permis redeschiderea magazinelor. La o distanță de trei săptămâni, nu există încă niciun semn al unui al doilea val infecții, conform autorităților austriece. Restaurantele și barurile vor avea voie să se redeschidă la sfârșitul săptămânii viitoare.

Pe măsură ce școlile încep să se redeschidă în această săptămână, clasele sunt împărțite în două pentru a limita aglomerația: într-o săptămână, jumătate dintre elevi vin la școală de luni până miercuri, iar ceilați joi și vineri; săptămâna următoare schimbă.

GERMANIA

Germania a făcut pași importanți pentru a încheia izolarea în această săptămână, anunțând că restaurantele, pub-urile și hotelurile vor avea voi să se redeschidă.

Bundesliga urmează să reia de pe 16 mai; sportul în aer liber este din nou permis publicului larg, iar nemții au voie să-și cheme rudele și prietenii acasă. Școlile se redeschid treptat,având prioritate anii terminali.

BELGIA

Avînd una dintre cele mai mari rate de deces din lume, redeschiderea Belgiei din această săptămâna este urmărită îndeaproape. Măștile sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun, iar consumul de băuturi și alimente a fost interzis în interiorul acestora.

Măștile sunt vândute la automatele din gări și cei care nu le poartă pot primi o amendă de 250 de euro. Primarii au introdus reguli prin care cer ca măștile de față să fie purtate pe anumite străzi care sunt prea înguste sau prea aglomerate. Măștile sunt, de asemenea, obligatorii în apropierea școlilor.

ITALIA

Italia a început să relaxeze carantina, începând de luni, 11 mai, când guvernul a permis fabricilor și șantierelor să-și reia activitatea.

Oamenii pot merge la plajă, dar numai pentru înot sau alergare – nu și pentru băi de soare. Același lucru este valabil și în parcuri, unde italienii se pot plimba sau alerga, dar nu pot face picnic. Magazinele urmează să se redeschidă pe 18 mai, barurile, restaurantele și saloanele de înfrumusețare pe 1 iunie, dar școlile nu vor fi deschise până în septembrie.

De la 1 iunie, faza a doua a relaxării, persoanele care călătoresc cu trenul trebuie să poarte mască și mănuși, să aibă un motiv întemeiat pentru deplasare și să stea la un metru față de ceilalți pasageri. Există, de asemenea, dispensere cu gel dezinfectant. Autobuzele au intrări și ieșiri unice, iar călătorii trebuie să poarte măști de față.

SPANIA

Începând de luni, aproape toate regiunile din Spania vor intra în prima etapă a unui plan trifazat de ieșire din carantină.

Magazinele mici se vor putea deschide, iar barurile cu terase în aer liber își pot relua activitatea cu jumătate din numărul obișnuit de mese.

Trenurile de metrou și autobuzele din orașele spaniole, inclusiv Madrid, au marcat scaune care trebuie să rămână libere , pentru a împiedica persoanele să ia contact unele cu altele

În faza a doua, barurile interioare și restaurantele se vor deschide, dar vor avea voie să primească un număr limitat de clienți; tot atunci, centrele comerciale, muzeele, cinematografele și teatrele își vor relua activitatea, dar doar cu o treime din capacitate.

În faza a treia, se vor redeschide plajele. În prezent, înotul și surfingul sunt permise, dar nu și băile de soare.

PORTUGALIA

Portugalia –  țară care a avut o rată de infectare și de deces mult mai mică decât vecina sa, Spania, – este acum în prima etapă a strategiei de ieșire cu trei faze. Începând de luni, se deschid afacerile mici, bibliotecile, birourile publice și parcurile.

Măștile de față sunt obligatorii în spațiile publice închise și este încurajată și purtarea mănușilor. În faza a doua, începând cu 18 mai, se vor deschide restaurantele și cafenele, precum și magazinele mari, muzeele și galeriile. Școlile se vor redeschide pentru elevii care trebuie să susțină examene, însă măștile trebuie purtate permanent.

Pe 1 iunie, toate opțiunile de agrement vor fi deschise, inclusiv sălile de sport, hotelurile, mall-urile, barurile și cluburile de noapte.

FRANŢA

Franța va începe treptat să ridice restricțiile de călătorie începând de luni, 11 mai. Oamenii vor putea să călătorească la o distanță de până la 100 km (62 mile) de casă – dar numai cei cu motive serioase.

Frontierele franceze vor rămâne închise până cel puțin pe 15 iunie. Excepție fac lucrătorii transfrontalieri din UE și rezidenții altor țări, inclusiv britanicii, care prezintă motive familiale sau economice întemeiate.

Măștile vor fi obligatorii în transportul public. La Paris, pentru a evita supraaglomerarea, doar cei care au motive esențiale pot călători în timpul orelor de vârf.

Școlile secundare vor rămâne închise în zonele „roșii” și se vor deschide treptat în celelalte regiuni, începând cu 18 mai. Liceele vor rămâne închise pe întreg teritoriul Franței, până cel mai devreme în iunie.

Aproximativ 400.000 de afaceri se vor deschide, dar cafenelele, barurile și restaurantele vor rămâne închise până cel puțin în iunie. Plajele vor rămâne, de asemenea, închise, cu excepția cazului în care primarii și oficialii locali vor dispune alte reglementări.

OLANDA

Școlile primare se vor redeschide începând cu 11 mai, copiii fiind lăsați să facă sport împreună, atât timp cât rămân la 1,5 metri distanță unii de ceilalți. Adulților li se va permite, de asemenea, să participe la activități fizice, atâta timp cât distanțarea socială poate fi respectată. Însă meciurile și competițiile nu sunt premise. Școlile secundare se vor redeschide începând cu 1 iunie.

Persoanele care intră în contact direct cu alții, cum ar fi instructorii auto, practicanții de medicină alternativă și cei care lucrează în saloanele de înfrumusețare se pot întoarce la muncă, dar trebuie să stea la 1,5 metri de clienții lor. Persoanelor aflate în transportul public li se recomandă să folosească o mască de față, care va deveni obligatorie de la 1 iunie.

Cafenele și restaurantele își pot relua activitatea în aer liber, cu condiția ca terasa să fie suficient de mare pentru a menține clienții la 1,5 metri distanță unii de alții. Se încearcă introducerea cabinelor de sticlă pentru a menține în siguranță clienții restaurantelor.

STATELE UNITE ALE AMERICII

În America, deciziile privind ridicarea carantinei sunt luate de guvernanții din cele 50 de state, creând un sistem de reguli diferite în toată țara. Aproximativ jumătate dintre state se redeschid parțial, în special statele din centrul și sudul țării (conduse de republicani și democrați).

Statele de pe coasta de vest, cum ar fi California și Washington, care au fost lovite timpuriu de coronavirus, precum și cele din nord-est,- New York și New Jersey-, au încă restricții în vigoare.

Donald Trump, cel mai important lider care susține deblocarea țării, a declarat, în mod, repetat că „țara noastră nu a fost construită pentru a fi închisă” și a avertizat asupra consecințelor economice ale carantinei prelungite. Administrația sa a publicat îndrumări detaliate, la jumătatea lunii aprilie, care recomandau redeschiderea treptată a statelor, pe măsură ce focarul de coronavirus se estompează.

În America, s-au redeschis deja sălile de sport, de bowling, cinematografele, saloanele de înfrumusețare și cele de masaj. Restaurantele se pot deschide atât timp cât există doar 10 mese la fiecare 500 de metri pătrați de spațiu. Centrele comerciale mari s-au redeschis în unele state, inclusiv Georgia, Florida și Texas.

COREEA DE SUD

Coreea de Sud urmează să redeschidă, săptămâna viitoare, școlile pentru prima dată în ultimele două luni. Prioritate au elevii de liceu care se pregătesc pentru examenele de admitere la universitate. Școlile vor fi obligate să efectueze dezinfectări periodice și verificări de temperatură, precum și reorganizarea locurilor în clase, astfel încât elevii să fie distanță unii de alții. Coreea de Sud nu a fost niciodată închisă complet, dar a aplicat reguli stricte de distanțare socială.

NOUA ZEELANDĂ

Noua Zeelandă a urmat o „strategie de eradicare”, menținând restricțiilor în vigoare până când a fost sigur că transmisia comunitară a fost oprită.

4 mai a fost prima zi fără nicio infecție, din martie, de când Noua Zeelandă a intrat în carantină. Țara a pierdut 21 de oameni din cauza Covid-19.

Mall-urile, cinematografele, cafenelele și sălile de sport se vor redeschide joi, 14 mai, în Noua Zeelandă, alături de spații publice precum locurile de joacă. Școlile se redeschid de pe 18 mai, iar adunările publice vor fi limitate la 10 persoane, potrivit declarațiilor premierului Jacinda Ardern.