Cautare
, Contributor

Telecom |
|

Tarife mai mici în roaming de la 1 iulie

smartphone-with-apps-thumb19122977.jpg
Regulamentul Uniunii Europene privind serviciile de roaming prevede scăderea cu 36 % a plafoanelor tarifare pentru transferul de date, de la 1 iulie 2013, devenind astfel mult mai ieftin să se utilizeze hărți, să se vizioneze materiale video, să se verifice adresa de poștă electronică și să se actualizeze rețelele de socializare atunci când se călătorește pe teritoriul UE. 

Transferul de date în roaming va fi acum cu până la 91 % mai ieftin în anul 2013 comparativ cu 2007. În această perioadă, volumul datelor pe piața serviciilor de roaming a crescut cu 630 %, menţionează Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Aceste două tendințe arată că atât consumatorii, cât și operatorii de telefonie mobilă au oportunități noi importante datorită eforturilor UE.

Din anul 2007, UE a realizat reduceri de peste 80 % ale prețurilor cu amănuntul pentru apelurile telefonice, serviciile de SMS și date.

În fiecare an, cetățenii europeni efectuează mai multe milioane de vizite în Croația, țară care se alătură Uniunii Europene la 1 iulie. În acest an, vizitatorii Croației vor putea face economii remarcabile deoarece costul pentru transferul de date scade de aproape 15 ori și trimiterea unui SMS sau efectuarea unui apel telefonic către altă destinație din UE va fi de 10 ori mai ieftină.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat în legătură cu acest subiect:„Uniunea Europeană trebuie să fie relevantă pentru viața oamenilor. Cele mai recente reduceri de tarife vă aduc mai mulți bani în buzunar pentru vară și constituie un pas esențial pentru a scăpa de aceste prime o dată pentru totdeauna. Acesta este un lucru bun atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi pentru că înlătură teama de pe piață și contribuie la dezvoltarea pieței”.

Noile plafoane tarifare, care intră în vigoare la 1 iulie 2013, sunt: pentru descărcarea de date sau navigarea pe internet — 45 eurocenți/megabyte (MB) (tarif perceput pe kilobyte utilizat) + TVA. (o reducere de 36 % în comparație cu 2012); pentru efectuarea de apeluri — 24 de eurocenți/minut + TVA (o reducere de 17 % în comparație cu 2012); pentru primirea unui apel — 7 eurocenți/minut + TVA (o reducere de 12,5 % în comparație cu 2012); pentru trimiterea unui mesaj text — 8 eurocenți + TVA (o reducere de 11 % în comparație cu 2012).

Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scăzute, iar unii au început deja să elimine complet primele de roaming pentru serviciile de voce și SMS sau să ofere o regiune unde există o zonă fără prime de roaming care traversează o parte sau alta a Europei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii