Cautare




, Contributor

Servicii financiare |
|

Țara cu cele mai mari șanse de relansare economică

lire.jpg
"Marea Britanie, cea de-a treia putere economică din UE după Germania şi Franţa, pare a fi prima dintre marile economii din regiune cu şanse reale pentru o creștere cât de cât consistentă în acest an”, a arătat Cătălin Bușa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

,, Pe primul trimestru din 2013, Marea Britanie a înregistrat un avans economic triplu (respectiv de 0,3%) faţă de cel al Germaniei (în condiţiile în care Franţa este în recesiune), iar rezultatele publicate astăzi par să confirme aşteptările optimiste ale autorităţilor de la Londra, care recent şi-au modificat pozitiv prognoza privind creşterea economică şi au coborât estimările referitoare la inflaţie", a mai spus Cătălin Bușa.

Indicele Prețurilor de Consum şi preţurile locuinţelor din Marea Britanie

Rata anuală a inflaţiei în Regatul Unit, măsurată prin Indicele Prețurilor de Consum, a fost în aprilie de 2,4%, faţă de 2,8% în perioada precedentă; ținta Băncii Angliei este de a avea o inflație ușor sub 2%.

Tot astăzi, un raport difuzat de autorităţile britanice arată că preţurile caselor au crescut în martie cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, având astfel o evoluţie asemănătoare celei de luna trecută.

Alte rezultate recente privind economia britanică au arătat că sectorul de construcţii, deși încă în scădere, dă semnale privind reluarea creșterii, iar producţia industrială a crescut în martie și februarie; de asemenea, un indicator important pentru sectorul de servicii a evoluat pozitiv în aprilie, se arată în analiza (SSIF) Equity Invest.

Economia britanică a evitat recesiunea, înregistrând o creştere de 0,3% în primul trimestru din 2013. Comisia Europeană a prognozat pentru Marea Britanie o creştere economică de 0,6% în acest an și de 1,7% în 2014, în timp ce FMI estimează un avans de 0,7% în 2013 şi de 1,5% anul viitor.

Rezultate care induc optimismul

“Cel mai probabil se conturează un trend de creștere a economiei Marii Britanii, dar situaţia este delicată deocamdată, inclusiv din cauza relaţiilor sale comerciale cu Uniunea Europeană şi mai ales cu Zona Euro, care încă nu se poate desprinde de recesiune”, a precizat Cătălin Bușa.

Totuşi, exporturile companiilor britanice au crescut în ansamblu cu 4,9% în martie, creşterea de 10% către pieţele non-UE compensând scăderea exporturilor către Zona Euro; de asemenea, deprecierea Lirei sterline din acest an a ajutat exporturile britanice.

“Important este şi optimismul care începe să fie prezent în ceea ce priveşte şansele Marii Britanii de a înregistra o creştere economică sănătoasă în acest an; când investitorii, consumatorii şi firmele privesc cu optimism o anumită economie, acest sentiment acţionează ca o pârghie care sprijină o dată în plus mişcarea ascendentă a pieţei respective. Următorul trimestru ne va arăta în mod clar dacă Marea Britanie va fi prima dintre marile economii ale UE care va intra pe un trend consistent de creştere”, a explicat Cătălin Bușa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii