Cautare
, Contributor

Modă |
|

Talismanele de iubire veșnică de la Louis Vuitton

Louis_Vuitton_Lockit_Inspiration.jpg
Lacătele și cheițele celebrelor geamantane Louis Vuitton se transformă în bijuterii prețioase, dovedind că iubirea se păstrează cel mai bine sub lacăt. De diamant.

Când am văzut primele fotografii ale noii colecții Louis Vuitton ,,Lockit”, primul impuls a fost să zâmbesc în semn de recunoaștere. Create cu trimitere clară la Valentine’s Day, bijuteriile LV se inspiră din una dintre cele mai frumoase metafore vizuale pe care un turist le poate observa în călătoriile sale: lacătele prinse de îndrăgostiți pe garduri și pe balustradele podurilor din Franța, Germania sau chiar Taiwan și Coreea de Sud, ca simboluri ale inimilor încătușate pentru totdeauna într-o iubire.

Lacătele iubirii m-au întâmpinat pentru prima oară la Köln, chiar la intrarea în gară: erau atașate cu miile de poarta podului Hohenzollern, legenda consemnând că îndrăgostiții trebuie să arunce cheile în Rinul care curge chiar dedesubt. Le-am reîntâlnit la Paris, pe Pont des Arts (la ultima numărătoare oficială, în 2010, erau peste 5.000!), apoi tocmai în Seul, prinse chiorchine de gardul de fier care străjuiește promontoriul de lângă N’ Seoul Tower și de unde se vede întreaga panoramă a orașului.

Cea mai frumoasă semnificație am găsit-o în Taiwan, unde lacătele se agață de parapetul care delimitează șinele de tren din stația Fengyuang, însă nu de către îndrăgostiți, ci de către oamenii singuri care vor să-și găsească dragostea.

Alegerea locului nu este deloc întâmplătoare: conform legendelor locale, trecerea trenurilor generează un câmp magnetic care este absorbit de lacăte, transformând în realitate dorințele scrijelite de către aspiranții la iubire.

La o căutare mai atentă, fenomenul lacătelor de dragoste se dovedește a fi mult mai amplu. A început – culmea – într-o țară comunistă, mai exact în Ungaria anilor ‘80, unde îndrăgostiții plasau lacăte ca simbol al iu­birii pe gardul de fier care face legătura dintre moschee și catedrala din Pécs.

Clic aici pentru o galerie foto inedită cu lacătele de pe Pont des Arts, din Paris.

Obiceiul s-a încetățenit și în Serbia, pe Most Ljubavi – „Podul Dragostei“, botezat astfel după tragica poveste a unei profesoare și a u­nui soldat, datând de dinainte de Primul Război Mondial. Și aici semnificația este ușor diferită: tinerele fete agață lacătele de pod și aruncă apoi cheia în apă, sperând ca astfel inima iubitului să fie închisă oricăror tentații.

În Italia, romanul de dragoste al lui Federico Moccia – „Trei metri deasupra cerului“, apărut în 2005 – a dus la apariția primelor lacăte pe Podul Milvius din Roma și pe Ponte Vecchio din Florența. La Moscova, turiștii și îndrăgostiții agață lacăte pe podul Loujkov, iar cele mai recente apariții pe harta neoficială a iubirii sunt Vancouver și Toronto.

De la toate aceste povești a pornit colecția Lockit a celor de la Louis Vuitton, transformând lacătul în ornament pentru inele (simbolul clasic al iubirii), în pandantiv (simbolizând libertatea și iubirea dincolo de prejudecăți sau convenții) sau în ornament pentru brățări (semnificând angajamentul asumat pentru totdeauna).

Dincolo de iconicele valize, lacătul și cheița au reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol pentru Louis Vuitton: prima geantă astfel ornamentată a fost Steamer, celebrul model Speedy fiind de asemenea prevăzut cu un lacăt miniatural și o cheiță.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii