FacebookTwitterLinkedIn

Taiwan s-a săturat să fie confundat cu China pe fondul pandemiei de coronavirus și al eforturilor intensificate ale Beijingului de afirmare a suveranității. Astfel, statul dorește să își reproiecteze pașaportul pentru a acorda mai multă importanță numelui insulei, informează Reuters.

În timpul pandemiei, locuitorii din Taiwan au întâmpinat probleme atunci când au călătorit în alte țări deoarece pașapoartele taiwaneze au inscripționat „Republica China” cu litere mari, în timp ce „Taiwan” apare scris cu font mic, în partea de jos.

Noul pașaport, care va fi lansat în ianuarie, va extinde numele țării „Taiwan”, în timp ce va elimina cuvintele Republica China” scrise în limba engleză, dar îl va păstra scris în chineză, cu litere mici.

Joseph Wu, ministrul de externe din Taiwan, a declarat că sunt necesare noi pașapoarte pentru a preveni confundarea cetățenilor lor cu cetățenii chinezi. “De la începutul focarului de coronavirus din Wuhan în acest an, oamenii noștri au continuat să spere că putem acorda mai multă vizibilitate Taiwanului, evitând în mod eronat să se creadă că aceștia sunt din China”, a declarat Wu.

La Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat că indiferent de mișcările pe care le încearcă Taiwanul, statul nu poate schimba faptul că acesta este parte inseparabilă din China. Mai mult, China revendică Taiwanul democratic ca teritoriu suveran și spune că are dreptul să vorbească în numele insulei la nivel internațional.