Cautare
, Contributor

Gabi Urda este consultant de imagine și comunicare – www.gabiurda.ro

Modă |
|

Tainele garderobei de birou

shutterstock_147023597
Te studiez din cap până-n picioare. De ce? Pentru că este primul filtru informațional pe care-l am la îndemână.

În lumea profesională, înmulțiți afirmația din chapeau cu 10, iar cu cât urcați pe scara ierarhică, chiar cu 100. Prima impresie este baza oricărui contact între două persoane, ea se formează în primele secunde ale întâlnirii și va da tonul pentru „partea serioasa”, respectiv interacțiunea verbală. Și, da, hainele și modul în care le purtăm sunt extrem de importante, mai ales într-un mediu competitiv, cum este cel profesional.

Avalanșa de articole cu sfaturi despre ținuta de business pentru femei le-a sufocat acestora creativitatea și le-a adus într-o zonă a conformismului precaut. Să descoperim motivațiile din spatele alegerilor care compun imaginea noastră, pentru a evita derapajele.

Cultura organizațională. Ești angajatul unei companii, pe care o reprezinți în timpul orelor de program. Iar uneori, când statutul tău profesional este unul important, chiar dincolo de acestea. Așadar, adaptează-te valorilor corporației și imaginii generale pe care aceasta o promovează. Băncile vor cere o ținută conservatoare, formală, firmele de publicitate sau din industriile creative sunt înclinate către exprimarea individualității, însă ambele își doresc să inspiri încredere, profesionalism, seriozitate. Privește atent în jur și ghidează-ți nivelul de formalitate după cel al biroului și al șefului tău!

Detaliile. Fustă dreaptă, cămașă albă, sacou cambrat, pantofi negri cu toc – aceasta este uniforma feminină clasică oricărui birou dintr-un mediu formal: bănci, firme de investiții, de avocatură. Să ne apropiem și diferențele devin vizibile. Calitatea țesăturilor, ajustarea hainelor pe corp, finisajele, accentele creative, acestea sunt reperele pe care un ochi atent va ști să le remarce și să le califice.

Unul dintre secretele bine păstrate ale oricărui lider este croitorul său. Și în cazul femeilor, mâna unui croitor va transforma hainele luate de pe raft, astfel încât poți numi intervenția sa una de „personalizare“. Orice lider se remarcă prin stilul său personal, care cuprinde inclusiv prezența vizuală demnă de remarcat.

Profesional versus personal. O anumită rigoare a garderobei de serviciu și atenția suplimentară pe care i-o acordăm ne pregătesc în fiecare dimineață pentru rolul profesional pe care-l vom „juca“ de-a lungul zilei de lucru. Codul vestimentar relaxat al unor companii nu permite totuși derapaje grave de la legile de bun simț. Casual Friday se traduce prin schimbarea sacoului pe un pulover și a pantalonilor de stofă pe jeanși clasici indigo. Lăsăm weekend-ului pantalonii scurți, tricourile cu imprimeuri haioase și decolteul.

Ești femeie și acest lucru trebuie să se vadă din punct de vedere estetic. Epoca umerilor lați, întăriți cu burete, și a mimetismului vestimentar a apus. Costumele de business au revenit la celebrarea corpului femeii, piesele de marochinărie devin accente de culoare, iar bijuteriile își transmit persuasiv declarațiile. Ba chiar rochiile de stofă încep să ia locul ansamblurilor formate din două piese.

Teama de a nu încalca regulile și de a nu deveni prea feminină într-o lume a bărbaților poate fi alungată doar prin asumarea diferențelor noastre și a calităților care survin de aici. „O mână de fier într-o mănușă de catifea“ se va traduce prin grație și diplomație, prin deschiderea către dialog și negociere, relaționarea armonioasă, creativitatea, înclinațiile către valori estetice regăsite în prezența vizuală, dar și în activitatea profesională.

Clasic versus demodat. Suntem sclavii obișnuinței chiar și în fața hainelor: cumpărăm aceleași lucruri, însă rareori ne întrebăm dacă ni se mai potrivesc acele modele, dacă nu au cumva au un aer prăfuit, în urma vremurilor, pe care ni-l împrumută și nouă și mesajelor noastre.

O actualizare a ținutelor, mai ales cele profesionale, măcar de două ori pe an, este o măsură strategică. Un consultant vestimentar sau o privire obiectivă îți va arăta adevărata față a dulapului tău printr-un audit de garderobă. Armonizează-ți scopurile actuale, persoana care ești acum, cu cea reprezentată de hainele și de întreaga ta prezență vizuală.

Schimbarea este singura constantă… chiar și din punct de vedere vestimentar!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii