Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Artă & Cultură |
|

Tabloul „Țipătul”, de Edvard Munch, își pierde din culoare din cauză că oamenii respiră pe el

Oamenii de știință au anunțat că oamenii trebuie să înceteze să respire pe tabloul expresionist „Țipătul”, semnat de pictorul Edvard Much.
 aboneaza-te
Exhibition of Norwegian expressionist Edvard Munch in Moscow

Cercetătorii care doreau să identifice motivul deteriorării tabloului au constatat că respirația umană a avut o contribuție în acest proces.

Celebra lucrare de artă a fost studiată folosind sonde cu raze X, care au stabilit că Munch a folosit greșit o vopsea galbenă de cadmiu impur, care este vulnerabilă la umiditate scăzută (cum ar fi atunci când oamenii respiră deasupra ei).

Zone din tablou în care este folosită culoarea galben – apusul de soare, lacul și părți ale feței care țipă, s-au estompat și, în unele cazuri, au început să se desprindă.

Vopselele galbene pe bază de cadmiu au fost, de asemenea, folosite de unii dintre contemporanii lui Munch, inclusiv Vincent van Gogh și Henri Matisse.

Potrivit studiului, publicat în Science Advances, faptul că Munch a utilizat pigmenți neobișnuiți  „reprezintă o provocare pentru conservarea pe termen lung a lucrărilor lui de artă, din cauza tendinței lor de a suferi transformări fotochimice care determină modificări de culoare și / sau deteriorare structurală”.

În 2004, „Țipătul” a fost furat de la Muzeul Munch din Oslo de către doi oameni înarmați. A fost recuperat doi ani mai târziu, dar a suferit câteva pagube.

Sursa: www.independent.co.uk

Foto: Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii